Predstavljen prvi broj obnovljenog časopisa Dečje iskre​ - iKragujevac


Vesti

Prvi broj obnovljenog časopisa za dečje umetničko stvaralaštvo “Dečje iskre“, predstavljen je danas u Svečanom salonu Gradske uprave. Posle 16 godina u saradnji sa Školskom upravom i Aktivom direktora osnovnih školi ovaj jedinstveni dečji časopis obnovljen je na inicijativu grada Kragujevca.

Želja nam je da podstičemo kreativnost naših učenika osnovno školskog uzrasta i da stvorimo prostor za afirmaciju njihovog stvaralaštva kroz program koji je u dosluhu sa školskim programom, ali i van njega, rekao je ovom prilikom Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Ovo je dobar način, dodao je Bjeletić, da podstičemo razvoj potreba za bavljenje nekom od umetnosti i da pokušamo da izbalansiramo sistem vrednosti koji bi na kraju prevagnuo u korist kulture tj.umetnosti. Pre svega, imamo i obavezu bašćenja tradicije izdavaštva u našem gradu koja seže u 1834. godinu kada su štampane prve srpske novine i ovo je jedna od inicijativa koju pokrećemo u tom smislu. Bjeletić je podsetio da je kroz programe koji se finansiraju i sufinansiraju u oblasti kulture izdvojeno više od dva miliona dinara za nove naslove kragujevačkih književnih stvaralaca, među kojima su i dobitnici najviših nacionalnih priznanja u ovoj godini, a za nabavku novih knjiga opredelili smo oko 2,5 miliona dinara preko Narodne biblioteke. Časopisom “Dečije iskre“ osetno se diferenciramo u odnosu na ostale gradove iz unutrašnjosti a ovakav pristup nam omogućava jedno podsticajno okruženje i osnaživanje naše kragujevačke kulturne scene, zaključio je Bjeletić.

Ne postoji neko ko ne zna šta je koncept “Dečjih iskri“ a da se tome ne obraduje, a posebno im se raduju oni koji znaju šta je ovaj časopis predstavljao u prošlosti, kazao je Goran Joksimović, rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu. Kao dopunsko didaktično sredstvo “Dečije iskre“ u ovom formatu su jako motivaciono sredstvo za sve učenike i nastavnike da se bave onim što je njihov dar, da pišu, slikaju i fotografišu i time obeleže naš grad, svoje škole i sebe lično, ističe Joksimović.

Izdavač “Dečijih iskri“ je Ustanova kulture “Koraci“, kome je ovo jedan od prvih izdavačkih projekata. Saradnju na “Dečijim iskrama“ rado su prihvatile sve ustanove, institucije i pojedinci kojima smo se obratili, a imajući u vidu da je posle prvog izdanja interesovanje učenika veliko, očekujemo da će se izdavanje ovog časopisa proširiti i van grada, ali i da ćemo proširiti delokrug našeg rada, rekao je direktor Ustanove kulture “Koraci“, Zlatko Milojević.

Glavni urednik jedinstvenog časopisa za dečje umetničko stvaralaštvo je književnik i publicista Miodrag Stojilović, koji je rekao da iako su došla nova vremena, “Dečje iskre“ zadržaće stari koncept. U toku tranzicije pokrenut je veliki broj časopisa za decu, ali u njima odrasli pišu za decu. Ovo je časopis koji je od početka bio posvećen pre svega dečijem stvaralaštvu, likovnom i literarnom, njihovom promišljanju sveta i okruženja u kome odrastaju. Kod dece nikada nije usahla želja za stvaranjem a Dečije iskre su prilika da njihovo stvaralaštvo izađe iz najužeg kruga porodice i odeljenja i da se predstave široj javnosti. Ovaj časopis imaće nemerljivu ulogu u očuvanju našeg jezika, našeg pisma i oslobađanju kreativnih stvaralčkih sposobnosti kod dece osnovnoškolskog uzrasta, naveo je Stojilović.

Cena Dečijih iskri, koje će imati devet izdanja godišnje, je 100 dinara, a 20 posto prihoda od prodatih časopisa ostaje školama, sa idejom da se za taj iznos pribave tiraži za decu iz socijalno ugroženih kategorija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu