Srpsko društvo “Sinđelić“ iz Švedske u poseti Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Prijem za članove Srpskog društva “Sinđelić“ iz Geteborga koji su zajedno sa Centrom za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ i Akademsko vokalno-instrumentalnim ansamblom “Arhangeli“ učestvovali u humanitarnom koncertu za pomoć OŠ “Stanislav Sremčević“, organizovan je danas u zgradi Grada. Prijem su organizovali Jasmina Predojević-Simović, pomoćnik gradonačelnika za održivi razvoj i saradnju sa udruženjima i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Jasmina Predojević - Simović zahvalila se Srpskom društvu “Sinđelić“ i njegovim članovima koji su ambasadori naše kulturne baštine i jezika u Švedskoj gde živi preko 70 000 Srba.

- Hvala vam i zbog toga što generacijama koje su otišle iz Srbije u Švedsku među kojima ima i onih koji nikada nisu bili u Srbiji, prenosite tradiciju, kulturu i ljubav prema Srbiji – istakla je Jasmina Predojević Simović.

Prema rečima Svetislava Lazića, predsednika Srpskog društva “Sinđelić“, ovo je uzvratna poseta Centru za negovanje tradicionalne klulture “Abrašević“ koji je boravio u Geteborgu, u oktobru, prošle godine. Udruženje poslednjih petnaestak godina sarađuje sa udruženjima i gradovima iz Srbije, a saradnja sa Kragujevcom koji je centar Šumadije i veliki kulturni centar, otvorila je nove mogućnosti za saradnju.

- Ovakvi događaji su uvek zgodna prilika da se razgovara o široj saradnji. Zahvaljujući pre svega aktivizmu Srpskog društva “Sinđelić“ i tome što veliki broj članova ovog društva jesu uticajni poslovni ljudi, to zaista može da bude jedna vrsta spone i mosta između našeg grada i Geteborga. To otvara prostor za saradnju ne samo kulturnu i sportsku, već i privrednu. Kragujevac je industrijski centar, centar automobilske industrije kao i Geteborg i tu vidimo puno prostora da se naša saradnja razvija u tom smeru – kaže Aleksandar Štajn.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu