DOLAZE IZ INOSTRANSTVA U KRAGUJEVAC: Sve veći broj stranih studenata u našem gradu - iKragujevac


Vesti

Tokom studija, u Kragujevac dolaze mladi akademci iz inostranstva koji preko programa mobilnosti studenata borave u našem gradu i studiraju na fakultetima kragujevačkog Univerziteta.

Do jula 2018. godine, u letnjem semestru tekuće akademske godine, svoje znanje u Kragujevcu će usavršavati 14 studenata koji dolaze iz Španije, Grčke, Bugarske, Litvanije i Poljske.

Sve veći broj studenata koji iz semestra u semestar dolaze u naš grad i njihova pozitivna iskustva potvrđuju da je Univerzitet u Kragujevcu dobro pozicioniran na međunarodnoj mapi univerziteta sa odličnim uslovima za studiranje.

Mobilnost studenata je program koji mladima omogućava studiranje u trajanju od jednog ili dva semestra na nekoj drugoj visokoškolskoj instituciji u stranoj zemlji.

Univerzitet u Kragujevcu je nekoliko godina unazad domaćin studentima koji sa sobom iz našeg grada nose znanje, lepe uspomene i brojna prijateljstva koja stiču prilikom studentske mobilnosti koju su realizovali u Srbiji.

Naša zemlja i grad ih privlače zbog kvalitetnih studijskih programa, ali i zbog dobro poznatog srpskog gostoprimstva. U Kragujevac najviše dolaze oni koji vole srpski jezik i biraju ga za predmet svog studiranja.

Na studiranje u Srbiji pozitivno gledaju i oni koji izučavaju fiziku ili inžinjerske nauke. S obzirom da dolaze iz različitog govornog područja ili kultura, ujedinjuje ih lepo mišljenje o Kragujevcu i imaju samo reči hvale za naše fakultete, profesore, sugrađane i, naravno, hranu.

Generalno ljudi su fini, njihov mentalitet je veoma dobar, blizak zemlji iz koje dolazim. Mislim da je jako sličan grčkom, to mi se jako dopada i smatram da se ovde odlično uklapam, rekao je Mario Samanis iz Grčke

Lepo je jer učim malo srpskog jezika, naučio sam mnogo o srpskoj kulturi, hrani, žurkama. Mislim da je veoma interesantno. Volim srpsku hranu, svakog vikenda idem da jedem pljeskavicu, ćevape i ostala jela, rekao je Kasto Fernandez Lopez iz Španije

Studentima je prilika da žive i studiraju u inostranstvu omogućena preko programa Erasmus+, projekta Evropske unije za razmenu studenata koji je pokrenut 1987. godine. Pored obrazovnog ovaj program, ima i društveni i kulturološki aspekt.

Studenti kragujevačkog Univerziteta koji su prošli kroz program mobilnosti sa zadovoljstvom pružaju podršku stranim kolegama razmenjujući iskustva i pozitivne utiske koje su i sami stekli kroz ovaj projekat.

Kvalitetni studijski programi, istorija, kultura i lepote naše zemlje privlače sve veći broj mladih da svoje znanje i životna iskustva prošire baš u našem gradu. Više nego pozitivni utisci o srdačnom gostoprimstvu šalju izuzetno lepu sliku naše zemlje, a naročito Kragujevca i odlična su preporuka svim stranim studentima koji razmišljaju o dolasku u Srbiju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu