Komemoracija Zoranu Petroviću - iKragujevac


Vesti

Književnik Zoran Petrović preminuo je u 64. godini, dana 25. februara 2018. godine. Komemoracija će biti održana u sredu sa početkom u 12 časova, u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, a Zoran će biti sahranjen istog dana u 14 časova, na Varoškom groblju.

Zoran Petrović je svoju profesionalnu karijeru započeo kao organizator kulturnih manifestacja u Spomen–parku „Kragujevački oktobar“, još davne 1978. godine. U izdavačku kuću „Svetlost“ prelazi 1985. godine, gde je radio kao urednik izdanja knjiga i drugih publikacija. Nakon razdvajanja ove izdavačke kuće na „Svetlost“ i „Novu Svetlost“, u dva mandata bio je direktor izdavačkog preduzeća „Nova Svetlost“. Sa tog radnog mesta 2000. godine prelazi na mesto direktora Teatra „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, na toj funkciji bio je do 2005. godine. U Spomen-park vraća se 2006. godine, gde je uneo značajne novine kao urednik izdavačke delatnosti i organizator kulturnih manifestacija.

Zoran Petrović bio je uspešan književnik: više od deset knjiga pesama, zbirke pripovedaka i četiri romana, od kojih je njegov prvenac „Kamen blizanac“ ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2010. godine, a za isto delo dobio je nagradu „Miloš Crnjanski“ 2011. godine. Prošle godine dodeljena mu je Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca za knjigu pesama „Nedostajući sebi“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu