Šarčević: Đake koji diluju drogu izbaciti iz škole i pooštriti kazne za roditelje - iKragujevac


Vesti

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da bi trebalo izbaciti iz škole đake koji sarađuju s dilerima, ali i pooštriti kazne za roditelje kako bi se sprečilo prodavanje droge u okolini škola i u školskim dvorištima.

"Moraju se pooštriti kazne za roditelje, oni brinu o deci, oni moraju znati šta se dešava. Deca koja su ušla u taj svet moraju da se leče, jer je narkomanija bolest zavisnosti. Oni koji prodaju drogu u blizini škola su na meti policije, koja mora pojačati prisustvo. S druge strane, ti dileri imaju svoje saveznike među đacima, koji onda nemaju status učenika, jer je to maloletnički kriminal i treba ih izbaciti iz škole", rekao je Šarčević.

Govoreći o vršnjačkom nasilju u školama, Šarčević za Kurir napominje da to "nije počelo juče", već je ranije bilo više prikriveno.

"Mi smo promenili stvari, više ne može da se prikriva, zbog toga je sada vidljivije u kom obimu je prisutno vršnjačko nasilje", navodi Šarčević.

On napominje da je formirana međuministarska grupa i da su određeni jasni protokoli postupanja. Ipak, ističe, samo Ministarstvo prosvete ne može rešiti problem.

"Moraju biti uključeni Ministarstvo rada, MUP, pravosuđe, ali i mnogi drugi. Sistemskim zakonom pooštrili smo kazne za roditelje koji sada moraju vidljivo uzeti veću ulogu u vaspitanju svoje dece. Sad radimo mnogo na prevenciji. Ona podrazumeva i promenu strategije, koja je usvojena, ali na čijoj realizaciji nije rađeno. Ali prevencija podrazumeva i medijsku kampanju, promociju pravih vrednosti", rekao je Šarčević.

(Kurir) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu