NEMOJTE DA VAS LAŽU: Evo kolika je stvarno temperatura napolju - iKragujevac


Vesti

Mnogo je važnije kako se osećate zaista kada izađete napolje

Ledeni talas se iz regiona preselio na Srbiju, pa od ponedeljka građani izgledaju kao pingvini dok se probijaju kroz vejavicu i nalete hladnog vetra.

Baš takvi vremenski uslovi dovode do toga da se ima utisak kako je napolju minimum deset stepeni manje od realnog stanja.

Na to ukazuje i aplikacija na mobilnim telefonima, koja upozorava da je subjektivni osećaj kao da je napolju 15 stepeni C ispod nule.

Kada se zna da je za ljude subjektivni osećaj realniji od pukog statističkog merenja, onda treba zaboraviti na prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ponašati se u skladu sa ledenim vetrom i nanosima snega.

- U Kragujevcu će biti oblačno sa snegom, vetrovito i veoma hladno. Doći će do stvaranja i povećanja visine snežnog pokrivača. Vetar umeren i jak, istočni. Najniža temperatura minus 7, najviša minus 4 stepena - rekli su iz RHMZ.

Nada Macura, portparolka Hitne pomoći kaže da zato insistira na slojevitom oblačenju, obaveznom obuvanju tople i suve obuće i stavljanjem kape na glavu.

- Vetar i hladnoća sužavaju krve sudove na periferiji tela, odnosno na koži koja je ujedno i naš najveći organ. Pad telesne temeperature relativno utiče na unutrašnje organizme koji u ovakvim prilikama već imaju sniženu temperaturu, a subjektivni osećaj se javlja kada se ta razlika u temperaturama spolja i unutra smanjuje - objasnila je ona i dodala da najveće probleme u tim slučajevima imaju kardiovaskulani pacijenti i osobe sa slabom cirkulacijom.

Ono što njima savetuje, kao i starijim, slabije pokretnim ljudima, je da ostanu kod kuće.

(Telegraf) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu