AKO VAM TELEFON ZAZVONI SAMO JEDNOM, BUDITE POSEBNO OPREZNI: Ova prevara se širi svetom, a može papreno da vas košta - iKragujevac


Vesti

Ukoliko vam telefon zazvoni samo jednom i prestane, dobro razmislite da li ćete pozvati nazad taj broj.

Mnogo je veća verovatnoća da je reč o prevari, nego da je neko od vaših prijatelja ostao bez kredita ili dometa.

Prevara se toliko raširila da je stigla i do centralnih vesti u kojima, na primer, zvaničnici Kanade ovih dana šalju upozorenje na takozvanu "Jedno zvono" prevaru, a koja može koštati građane na stotine dolara.

Kako objašnjavaju, prevara počinje jednim zvonom a potom se prekida poziv sa nepoznatog broja. Veoma često broj koji se očitava na displeju je sa nepoznatog pozivnog broja koji sugeriše da je reč o drugoj državi pa čak i kontinentu.

Prevaranti upravo igraju na to da ćete pozvati broj kada vidite propušten poziv. Takođe, ovakvi pozivi su neretko u "nepristojno" vreme kako biste pomislili da je neko u nevolji.

"Umesto da čuju glas nekog prijatelja sa druge strane, dešava se da čuju muziku ili unapred snimljenu poruku. Što duže poziv traje, dok utvrdite ko vas zove, to je poziv skuplji. Ponekad je to i oko 400 dolara za minut", objašnjava stručnjak za elektronsko poslovanje.

Ona dodaje da se brojevi sa kojih prevaranti zovu konstantno menjaju, tako da je moguće da nedeljno dobijete više ovakvih poziva, a blokiranje broja ne pomaže. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu