Seju kukuruz jer se isplati, ali ove 2 kulture poželjne - iKragujevac


Vesti

Poljoprivrednici Pomoravskog okruga, Ćuprije, Despotovca, Jagodine, Paraćina, Svilajnca i Rekovca, planirali su da ovog proleća kukuruzom, industrijskim i krmnim biljem, povrćem, zaseju oko 90.000 hektara, procenjuju stručnjaci Poljoprivredno savtodavne stručne službe u Jagodini.

Najviše će zasejati kukuruzom jer je najprofitabilniji, najlakše se čuva, može da se iskoristi kroz tov stoke, ali i da se čuva dok ne postigne dobru cenu, tvrde stručnjaci za ratarstvo u ovoj službi.

Prema planu, oko 60.000 hektara biće zasejano kukuruzom, tradicionalno najzastupljenijom žitaricom u ovom delu Srbije, oko 12.000 hektara povrćem, 10.000 hektara krmnim biljem i oko 6.000 hektara industrijskim biljem (suncokret, soja, duvan, šećerna repa).

To su površine koje se seju nekad manje, nekad više, zavisno koliko je jesenas zasejano ozimim žitaricama, industrijskim i krmnim biljem i povrćem, napominju u ovoj službi.

Uz ocenu da je kukuruz, najdominantnija žitarica u ovom delu Srbije, postao profitabilan, a dobar rod i profit se može ostvariti ukoliko se primene sve agrotehničke mere, što podrazumeva pravo vreme setve, dobar izbor semena, upotrebu mineralnih đubriva, stručni savetodavalac za ratarstvo Miodrag Simić za Tanjug kaže da je savet poljpprivrednicima da više seju industrijsko bilje, pre svega suncokret i soju.

"Kroz naše oglede sa uljanim kulturama, suncokretom i sojom, pokazalo se da soji ovo područje pogoduje, naročito u uslovima visokih temperatura kada soja beleži najmanji podbačaj u prinosima od ostalih kultura, a treba je u proizvodnju uključiti i zbog plodoreda", savetuje Simić.

Simić ističe i da je sve više poljoprivrednika u ovom regionu koji seju suncokret. "To još nisu neke značajne površine, ali u odnosu 'ono ništa' prethodnih godina koje je bilo, ipak je pomak", ocenio je Simić i dodao da suncokret ima solidnu cenu, obično dobro rodi i dobro podnosi sušu.

U Zadružnom savezu za poljoprivredu su izračunali da će poljoprivrednicima Pomoravlja, Resave i Levča, za obradu i setvu ovih površina biti potrebno oko 6.000 tona azotnih i NPK đubriva i oko 3.000 tona dizel goriva.

Na području Pomoravskog okruga prošle jeseni je ozimim žitaricama zasejano oko 20.000 hektara, pšenicom oko 15.000, ječmom, tritikalom, uljanom repicom... oko 5.000 hektara. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu