USKORO POČINJE GRADNJA JEFTINIH STANOVA: Gradnja kreće na proleće - iKragujevac


Vesti

Krajem naredne godine useliće se u svoje nove domove. Porodice vojnika, policajaca, pripadnika službi bezbednosti imaće priliku da reše stambeno pitanje po veoma povoljnim cenama. Država u martu počinje izgradnju 7.500 jeftinih stanova u šest gradova, a kvadrat će koštati 400 evra u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu i Vranju. U Beogradu će biti sto evra skuplji.

Ministarka garđevinarstva Zorana Mihajlović najavila je danas da će izgradnja stanova za službe bezbednosti početi krajem marta i da će biti gotovi za godinu i po. Gradiće se pola miliona kvadrata. Za izgradnju biće obezbeđeno 220 miliona evra:

- Vladinoj komisiji zaduženoj za realizaciju projekta predstavljen je poseban zakon koji je neophodan kako bi se po ubrzanoj proceduri obezbedili uslovi za početak izgradnje. Očekujemo da zakon bude usvojen za mesec.

Prema njenim rečima, najpre će radovi početi u Vranju i Beogradu.

- U 80 odsto lokalnih samouprava postoji potreba za izgradnjom jeftinih stanova za bezbednjake - rekla je ministarka. - Za učešće u ovom programu Vlade, lokalne samouprave će se prijavljivati. Ministarstvo finansija je predstavilo dva modela finansiranja izgradnje ovih stanova. Jedan model je budžetsko finansiranje, a drugi projektno finansiranje i na sledećoj sednici vladine komisije biće razrađeni ti modeli.

Ona je navela da je u prvoj fazi planirana izgradnja 20.000 do 25.000 stanova.

DOMAĆI IZVOĐAČI

- Predviđeno je da u izgradnji jeftinih stanova najmanje 80 odsto učestvuju domaće firme i oprema - kaže Mihajlovićeva.

Ona je pozvala građevinske firme iz Srbije da se udružuju kako bi zajednički konkurisale za učešće u tom poslu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu