Set za merenje potrošnje svih energenata u zgradi Gradske uprave - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je prva lokalna samourava u Srbiji koja je zahvaljujući donaciji firme CRC iz Bačkog Petrovca, u prilici da prati potrošnju energije, u realnom vremenu, u zgradi Gradske uprave. U Srbiji postoje samo tri javne zgrade - zgrada UNDP-a, zgrada Privredne komore Srbije i Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde postoji ovakvo merenje.

Tim povodom, Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca priredio je prijem za vlasnika firme CRC, Rodoljuba Čairovića i ovom prilikom potpisan je ugovor o donaciji. Prijemu su prisustvovali Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj i predstavnici Odeljenja za energetsku efikasnost grada Kragujevca.

Vrednost seta za merenje, balansiranje i optimizaciju potrošnje energenata u zgradi Gradske uprave koju je donirala firma CRC je 1,4 miliona dinara i omogućiće praćenje potrošnje energenata u realnom vremenu. Hardverska jedinica instalirana je u zgradi Grada, a softver je u Odeljenju za energetsku efikasnost, gde se svakodnevno prati trenutna potrošnja svih energenata i daju sugestije u cilju ušteda u pogledu potrošnje energenata.

Prema rečima Rodoljuba Čairovića, koji je danas uspešan poslovni čovek čija firma posluje u nekoliko zemalja u regionu, motiv za ovu donaciju je poklon rodnom gradu. On ističe da je ovaj uređaj osmišljen tako da pokaže realne parametre potrošnje na osnovu kojih je moguće napraviti velike uštede. Pokazalo se, posebno u velikim korporacijama, da primenom ovih sistema i ljudi počinju da menjaju svoje ponašanje i da se ponašaju racionalnije i odgovornije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu