Šta sve počinje da važi od januara 2018: Promene koje će uticati na kućni budžet - iKragujevac


Vesti

Da u Novu godinu ne zakoračimo praznog novčanika potrudili su se odbornici koji su usvojili nekoliko novih zakona i predloga

Pored toga što nam od januara 2018. godine sledi poskupljenje cigareta za 10 dinara po pakli, kafe, alkohola, ali i pojedinih prehrambenih namirnica, i računi za električnu energiju biće uvećani za 18 odsto za mala i srednja preduzeća koja troše do 350 megavat sati struje na godišnjem nivou.
Međutim, da u Novu godinu ne zakoračimo praznog novčanika potrudili su se odbornici koji su usvojili nekoliko novih zakona i predloga za roditelje i njihove bebe.

Roditeljski dodatak od 100.000 dinara


Takođe, od početka 2018. godine stupa na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji će početi da se primenjuje 1. jula, koji predviđa povećanje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara koje će biti jednokratno isplaćeno.

- Pravo na ovu roditeljsku naknadu dobile su i preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremeno povremenim poslovima - piše u objašnjenu zakona, uz objašnjenje da će se osnovica za isplatu tog dodatka obračunavati na osnovu uplaćenih doprinosa za poslednjih 18 meseci.

Elektronska registracija preduzetnika

Dobra vest od 1. januara stiže i za one koji žele da se registruju kao preduzetnici.

- Agencija za privredne registre (APR) počeće da pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika. Građani Srbije će moći da selakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme registruju kao preduzetnici, a čitava procedura obaviće se putem interneta - rekli su iz Kancelarije za IT i e-upravu i dodali da je cilj elektronske uprave da se svi poslovi u prvom trenutku završavaju samo jednim dolaskom na šlater, a kasnije bez dolaska na šalte

Nov način vođenja evidencije o PDV-u

Da je prilikom poreske prijave obavezno i podnošenje pregleda obračuna kao sastavnog dela poreske prijave takođe se pomera na 1. januar 2018. godinu.

- Osnovna razlika između postojećeg i novog Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV je u potrebi da se postojeća slobodna forma dokumenta unificira na nivou svih obveznika PDV pa novi Pravilnik donosi - Obrazac POPDV (Pregled obračuna PDV) imajući u vidu da će se svi podaci unositi elektronskim putem kao i sama poreska prijava - objašnjavaju u ministarstvu
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu