U Kragujevcu dodeljeni paketići deci bivših osuđenika - iKragujevac


Vesti

Bivši zatvorski osuđenici okupljeni u kragujevačkom udruženju "Posle kiše", uz pomoć socijalnih ustanova, pokušavaju da se uklope u društvo. Njihovoj deci, kao i deci sadašnjih zatvorenika u Skupštini grada Kragujevca podeljeni su novogodišnji paketići.

Među tridesetak dece članova udruženja "Posle kiše", kojima je deda Mraz podelio paketiće, su i dvoje mališana Željka Petrovića. On je odslužio zatvorsku kaznu zbog ugrožavanja opšte bezbednosti, a porodicu sada izdržava tako što se bavi poljoprivredom.

Zbog predrasuda o bivšim zatvorenicima, kaže Petrović, ne može da računa na posao u privatnim i javnim preduzećima.

"Ljudi treba da gledaju nas bivše osuđenike kao na sav normalan svet. Da imamo prava kao i svi drugi. Nadam se da će udruženje "Posle kiše" da pomogne svima nama. To je dobra organizacija koja treba da postoji. Treba da omogući da svi živimo normalno", navodi Petrović.

Potvrda u kojoj piše da su osuđivani zatvara im skoro sva vrata.

Posle odslužene zatvorske kazne bivši osuđenici se suočavaju sa finasijskom nestabilnošću, ali i nepoverenjem i otporom poslodavaca. Udruženje "Posle kiše", zajedno sa socijalnim ustanovama im pomaže u resocijalizaciji na slobodi.

Centar za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, gradska samouprava, kragujevački zaštitnik građana su partneri udruženja.

"Kada izađu iz zatvora, brinemo o njima. Pravimo most do institucija koje daju konačnu reč. Od oktobra smo imali niz kvalitetnih akcija, na prvom mestu humanitarnih. Organizovali smo tribinu u skupštinskoj sali, na kojoj smo se predstavili", navodi Dušan Mirić, predsednik udruženja "Posle kiše".

"Jako je težak problem zapošljavanja. Stavljamo sve svoje resurse na raspolaganje. Savetovalište za mentalno zdravlje, savetovalište za brak i porodicu, stručnu službu Centra za socijalni rad i kancelariju gradskog ombudsmana", dodaje Gordana Damjanović, članica Gradskog veća.

Podršku udruženju pruža i Pravni fakultet u Kragujevcu.

"Na taj način što im dajemo besplatne pravne savete, preko naše pravne klinike, koju imamo na fakultetu", kaže Novak Došen, student Pravnog fakuteta u Kragujevcu.

Jednokratnom novčanom pomoći udruženje bivših osuđenika dočekuje "kolegu" po izlasku iz zatvora. Sve ostalo zavisi i od njih samih, ali pre svega od zajednice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu