Vesti

Skupština Srbije završila je danas sednicu usvajanjem medicinskih zakona

Usvojen je Zakon o medicinskim sredstvima koji treba da onemogući ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije.

Taj zakon, koji je usaglašen sa direktivama i drugim propisima EU iz oblasti medicinskih sredstava, treba da spreči ulazak falsifikovanih medicinskih sredstava u legalne tokove snabdevanja.

Zakon uređuje uslove za proizvodnju i promet medicinskih sredstava, odnosno njihovo stavljanje na tržište i upotrebu.

Takođe, novim zakonskim rešenjima uređuju se klinička ispitivanja medicinskih sredstava, prijava neželjenih reakcija na medicinska sredstva, kontrola kvaliteta i praćenje medicinskih sredstava na tržištu, ocenjivanje njihove usaglašenosti sa tehničkim zahtevima, oglašavanje, obeležavanje medicinskih sredstava i nadzor.

Harmonizacijom propisa u oblasti medicinskih sredstava sa propisima EU i njihovom primenom stvaraju se uslovi i za domaće proizvođače medicinskih sredstava za plasman njihovih proizvoda u zemlje EU i u druge zemlje sveta, kao i uslovi za razvoj privrede Srbije.

Skupština je usvojila i dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojima se precizira da je rukovalac podacima koji čine integrisani zdravstveni informacioni sistem Srbije Zavod za javno zdravlje.

Predviđeno je da će novčanom kaznom od 50.000 do dva miliona dinara biti kažnjen za prekršaj zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Srbije ako, između ostalo, o povredi bezbednosti podataka ne obavesti lice, odnosno lica na koja se podaci odnose, nadležno ministarstvo i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Parlament je danas potvrdio Finansijski ugovor Klinički centri C između Republike Srbije i Evropske investicione banke, kojim je predviđeno da se Srbija kod Evropske investicione banke zadužiti za još 50 miliona evra za projekat Kliničkog centra C, odnosno za završetak projekta rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.

Rekonstrukcija obuhvata modernizaciju, unapređenje, proširenje, dogradnju četiri klinička centra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ukupna vrednost rekonstrukcije tih kliničkih centara procenjena je na 430 miliona evra.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu