PONOVO: Besplatni pregledi za SVE, pogledajte kada! - iKragujevac


Vesti

U zdravstvenim ustanovama u nedelju se nastavlja kontrola zdravlja građana; Pregledi: ginekološki, ultrazvuk abdomena i test tumora prostate.

Akcija besplatnih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja biće nastavljena u nedelju, 15. okobra, od 8 do 16 sati. Za razliku od prve, kada su 17. septembra, besplatni pregledi organizovani u kliničkim centrima i 58 opštih bolnica u Srbiji, ovoga puta uključiće se i domovi zdravlja, a radiće se ginekološki pregledi, ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene.

d 8 do 16 sati u zdravstvene ustanove na ove tri vrste pregleda mogu da dođu svi zainteresovani, pa i građani koji iz nekog razloga nemaju zdravstvenu ispravu.

“Novostima” je u ponedeljak u Ministarstvu zdravlja rečeno da još nemaju spisak svih ustanova koje će ovoga puta biti uključene u akciju besplatnih pregleda i imati mogućnosti da rade sva tri predviđena pregleda.

Na sastanku koji je u ponedeljak povodom novog kruga besplatnih pregleda održan u Ministarstvu zdravlja, prema saznanjima “Novosti”, dogovoreno je da se još jednom razmotre kapaciteti zdravstvenih ustanova i do srede ujutru napravi spisak gde će se i koje vrste pregleda u nedelju raditi.

- U svakom gradu, kad je reč o manjim centrima, radiće se sva tri pregleda, a tačne lokacije gde će se i koji pregledi raditi imaćemo u sredu - rečeno nam je u Ministarstvu.

Ideja besplatnih pregleda koji će se organizovati jednom mesečno, tačnije svake treće nedelje u mesecu, jesu prevencija i rano otkrivanje hroničnih nezaraznih bolesti. Takve preglede građani, zapravo, mogu da urade i inače, ali mnogi ne žele da čekaju kod lekara.

U prvoj akciji, na “programu” su bili provera nivoa šećera u krvi, EKG i merenje krvnog pritiska, i ona je pokazala da su ovakvi pregledi zaista neophodni.

- Više od 6.000 građana iskoristilo je mogućnost da proveri svoje zdravlje bez čekanja i zakazivanja - kažu u resornom ministarstvu.

Direktori nekih zdravstvenih ustanova koje su učestvovale u prvom krugu besplatnih pregleda u ponedeljak su na sastanak u Ministarstvu zdravlja između ostalog došli i sa pitanjem šta da rade sa testovima koji su im preostali iz prošlog kruga pregleda. Dogovoreno je da se tamo gde je ostalo testova za kontrolu šećera u krvi ta vrsta dijagnostike ponudi i pacijentima koji u nedelju dođu na preglede.

- Ustanovama je, takođe, dato uputstvo da se u okviru ginekoloških pregleda u nedelju, tamo gde za to postoje mogućnosti, pacijentkinjama za koje se proceni da je to neophodno radi i papa-test, koji podrazumeva uzimanje brisa za analizu ćelija grlića meterice - saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

(Novosti)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu