PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ako nam deca pod hitno ne ostave tablete, telefone i računare, sva će imati krivu kičmu veoma brzo! - iKragujevac


Vesti

Smatra se da je oko 50 odsto školaraca neaktivno, što vremenom dovodi do kifoze kičme. Tako da bol u leđima ukazuje na mišićne probleme, ali asimetrije trupa su daleko više opasnije, i to je neophodno što pre uočiti kod dece da bi se moglo uspešno lečiti.

Zakrivljenje kičme veće od 10 odsto se leči fizikalnom terapijom i jačanjem muskulature, ako je zakrivljenje oko 30 odsto mora da se nosi mider, a ako je veće, neophodna je operacija.

Ako vaša deca tokom odrastanja veći deo provode neaktivna i u sedećem položaju, stvara se nesklad između tela koje raste i mišića koji su slabi. Takođe ni nošenje torbe na jednom ramenu nije uopšte dobro jer dovodi do refleksnog krivljenja.
Znaci koju ukazuju na deformitet kičmenog stuba jestu bol u ramenima i vratu i leđima, a skolioza i kifoza se primećuje po asimetriji trupa. I zato treba da posmatrate kako vaše dete stoji, da li su mu lopatice izbačene, ili da li je jedno rame višlje od drugog. Ramena, struk i kukovi treba da su simetrični.

Danas se veliki broj dece žali na bol u vratu i ramenima, tako da od ukupnog broja dece koja dođu na pregled, 1% njih moraju na operaciju, što je oko 100 dece godišnje. Najbolja prevencija da se ovo ne desi jeste to da je dete aktivno!
To ne mora da znači da svako dete mora nešto da trenira i da se bavi sportom, ali mora na drugi način biti aktivno. Danas veliki broj dece sedi za kompjuterom ili je na telefonu, više nema one igre kao pre napolju, u parku, bilo gde. Jako malo vremena provode u šetnji što je neophodno za pravilan rast deteta.

Izvor: Telegraf
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu