U Kragujevcu se traže manji stanovi, evo zašto! - iKragujevac


Vesti

Cene nekretnina niže su u centru Šumadije u odnosu na pre desetak godina i to za oko 30 odsto. U prigradskim naseljima cena kvadrata ide od 500 do 600 evra, a u užem delu Kragujevca, cena kvadrata se kreće od 750 do 800 evra, naročito u objektima starije gradnje. U novogradnji je cena oko hiljadu evra ili malo više na najatraktivnijim lokacijama, pišu "Novosti".

Prema rečima Radiše Milićevića, vlasnika Agencije za promet nekretnina "Milićević", manji stanovi se prodaju, ali oni veće kvadrature - teško.

- Nema ozbiljnijeg priliva stanovništva, istovremeno ponuda nekretnina je znatno veća, pa time pada i tražnja. Poslednjih godina dosta se gradilo, gradi se i dalje ali ima dosta neprodatih stanova i lokala i u novogradnji. Na sve utiču i materijalne mogućnosti kupaca uprkos tome što su kamate na stambene kredite znatno niže nego u nekom ranijem periodu - ocenjuje Milićević za "Novosti".

Pala je tražnja i poslovnog prostora. Čak i u Glavnoj ulici u Kragujevcu ima dosta lokala koji su prazni, nude se za izdavanje ili prodaju. Međutim, kupaca ili zakupaca sve je manje.

- To su uglavnom lokali manje kvadrature, gde su ljudi ranije imali trgovinske radnje ili neke slične delatnosti. Sada su primat preuzeli veći trgovinski centri i za takve objekte nema dovoljno zainteresovanih - pojašnjavaju upućeni.

Procene su da je u gradu i predgrađu više hiljada kvadrata slobodnog stambenog prostora. Posebno su niže cene nekretnina u okolnim selima, pa se recimo kuća od stotinak kvadrata sa placem nudi se za 15.000 evra, čak i manje.

To je, kažu u agencijama za promet nekretnina, balast iz nekih srećnijih vremena kada su mnogi gradili vikendice manje ili veće kvadrature u okolini grada. Sada im ti objekti predstavljaju teret jer je potrebno održavanje i ulaganja, a sve manje ih koriste.

PROSEK ZA OPOREZIVANjE

Prosečna cena kvadrata stana, koja služi za utvrđivanje poreza na imovinu u ovoj godini je 107.000 dinara. Prosek za poslovne zgrade i objekte koji služe za obavljanje delatnosti je 70.881 dinar po kvadratu.

Prosečna cena kvadratnog metra utvrđena je na osnovu prometa nepokretnosti od 1. januara do 30. septembra prošle godine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu