Uskoro i očevi na PORODILJSKO?! - iKragujevac


Vesti

EU priprema nova pravila koja bi trebalo da usklade privatni i poslovni život roditelja. Predlaže se porodiljsko za očeve, ali i još dosta toga.

Kako prenosi Jutarnji list na svojoj internet stranici, radi se o Direktivi Evropske komisije koja je već sada izazvala velike polemike u državama Unije. Cilj predložene Direktive o usklađivanju privatnog i poslovnog života roditelja je da se u državama članicama osigura veća ravnopravnost polova, pre svega na tržištu rada.

A da bi se ravnomernije podelile i one obaveze koje se imaju u kući, tj. u porodici, tvorci predloga smatraju da bi i muškarci trebalo da idu na porodiljsko odsustvo i to četiri meseca. To odsustvo s posla neće moći da prenesu na majku već će morati “sami da ga izguraju”.

Predviđeno je takođe i da očevi dobiju plaćeno odsustvo od 10 radnih dana kada im se rodi dete.

Oba roditelja moćiće da traže odsustvo zbog nege deteta do njegove navršene 12 godine.
Takođe, omogućiće se i uvođenje bolovanja za one zaposlene koji se brinu o teško bolesnom rođaku u trajanju od najmanje pet dana godišnje.

Zaposleni roditelji će moći od poslodavaca da traže i fleksibilno radno vreme, ili na primer rad od kuće, ako su im deca mlađa od 12 godina.

Međutim, ovi predlozi nisu naišli na sveopšte prihvatanje. Deo država EU je za sada samo dostavilo svoje mišljenje, poput Holandije, Portugala i Danske. Te zemlje smatraju da ta direktiva previše zadire u nacionalna zakonodavstva, kao i da se pitanja roditeljskog odsustvovanja s posla moraju dogovarati među socijalnim partnerima u okviru nacionalnog zakonodavstva.

Druge zemlje, poput Češke, Rumunije i Italije, slažu s predlozima direktive.

Jutarnji navodi da je za prihvatanje ove direktive potreban konsenzus svih članica.

Izvor: Jutarnji list
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu