Ugovori o grantovima u okviru projekta “Znanjem do posla“ - iKragujevac


Vesti

Uručenjem ugovora o grantovima predstavnicima 12 kompanija, škola, fakulteta i nevladinog sektora u Kragujevcu započinje nova faza projekta “Znanjem do posla“ koji zajednički realizuju vlade Srbije i Švajcarske, a čiji je cilj povećanje održive zaposlenosti i zapošljivosti mladih i socijalno marginalizovanih grupa.

U okviru deset odobrenih projekata, prema rečima Marijane Simić iz Business Inovation Programs, obuku će proći 181 mlada osoba, dok su dva projekta podrške namenjena ženama - žrtvama porodičnog nasilja i mladima bez roditeljskog staranja, ukupno njih 40. Na taj način oni će steći veštine i znanja koja se traže na lokalnom tržištu rada. Za realizaciju obuke ukupno je obezbeđeno 146 000 švajcarskih franaka. Najviše zanimanja je u oblasti metaloprerađivačke industrije, zatim pekarske, ugostiteljstva i brige o deci. Obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela koji se realizuje u preduzeću, gde rade u realnom okruženju i stiču praktične veštine i iskustvo koje povećava njihovu zapošljivost.

Nezaposlenost je prema rečima Stefana Nikezića pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih gorući problem kako u Srbiji tako i u Kragujevcu. Lokalna samouprava podržava svaki vid saradnje sa privatnim i nevladinim sektorom i svim relevantnim institucijama u cilju smanjenja nezaposlenosti mladih.

O projektu “Znanjem do posla“ koji treba da doprinese iznalaženju najboljeg i najefikasnijeg modela saradnje za trajno smanjenje nezaposlenosti na inkluzivan i održiv način govorila je Milena Janković iz agencije IP consult. Javni poziv bio je upućen ne samo poslodavcima i izvođačima obuka nego i mladim osobama iz ugroženih grupa koje se suočavaju sa dodatnim faktorima otežane zapošljivosti. Naši lokalni partneri će uz našu podršku vremenom jačati i razvijati lepezu svojih usluga, da bi po okončanju projekta bili sposobni da samostalno deluju i pružaju informacije o stanju na tržištu rada u njihovoj zajednici, nude i kreiraju programe obuke na radnom mestu, daju praktične savete za razvoj karijere i stručno usavršavanje i pomažu kompanijama i nezaposlenima da se brže pronađu.

Nakon prezentacije i uručenja ugovora o grantovima održana je i diskusija na temu mogućnosti za smanjenje nezaposlenosti u Kragujevcu kroz privatno - javna partnerstva lokalne samouprave, privrede i pružalaca neformalnog i formalnog obrazovanja. Inače, projekat “Znanjem do posla“ osim u Kragujevcu realizuje se još u Knjaževcu, Pirotu, Novom Pazaru i Kruševcu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu