IZMENE U ŠKOLSTVU: Novi predmet u osnovnim školama od septembra - iKragujevac


Vesti

Učenici četvrtog i šestog razreda osnovne škole od naredne školske godine imaće jednom mesečno fakultativni čas o bezbednosti, a predavači će im biti policajci.

Policajci će od septembra učiti đake osnovnih škola o bezbednosti dece. Jednom mesečno, na časovima razredne nastave, policajci će učenicima četvrtog i šestog razreda objašnjavati kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, kao pešaci i biciklisti, ali i kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja, droga i alkohola i opasnosti koje im prete na internetu.

Predavanja će biti organizovana u okviru programa "Osnovi bezbednosti dece", koji je nastao na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Ministarstvom prosvete.
Cilj ovog predmeta je prevencija, a teme će biti raznovrsne. Policajci će učenike informisati kako bezbedno da učestvuju u saobraćaju, kako da se zaštite od narkotika i alkohola, kako da prepoznaju pedofile i druge opasnosti na internetu, a objašnjavaće im i šta treba da preduzmu i kako da se ponašaju u slučaju prirodnih nepogoda i požara. Osim aktivnih policajaca, za katedre će stati i njihove penzionisane kolege.

Ministar Šarčević naglasio je da će i školski timovi psihologa i pedagoga još više da se pozabave vršnjačkim nasiljem.

- Dosta smo radili na pitanju kamera, kao i praćenja nekih bezbednosnih procesa u školama. Ovo je korak više - ocenio je Šarčević. - Radimo na edukaciji i predavanjima koja su jako dragocena prvo deci, zatim i roditeljima i nastavnicima. Puno je bezbednosnih rizika i na internetu i na putu od kuće od škole.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu