Sadašnji osmaci prvi će polagati veliku maturu - iKragujevac


Vesti

Velika matura zameniće prijemni na fakultetima, a prva generacija koja će je polagati su sadašnji osmaci nakon završene srednje škole 2021. godine.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u srednjim stručnim školama stručnu i u umetničkim školama umetničku maturu.

Član Radne grupe za izradu velike mature Radivoj Stojković kaže da se konceptom velike mature uvodi jednoobraznost testiranja u svim školama, da će ona označavati završetak srednjoškolskog obrazovanja - dobija se diploma, ali da bi trebalo i da zameni prijemni na fakultetima i da se vrednuje kod upisa na fakultete. Učenici će na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi imati tri ispita, obavezni će biti srpski jezik i književnost, matematika - osim za one škole koje su imale taj predmet samo u prve dve godine školovanja.

Oni koji su imali matematiku samo u prve dve godine u srednjim školama umesto matematike biraće predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu u okviru koje će polagati test iz srpskog jezika i književnosti, matematike i jednog predmeta po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta - istorija, biologija, geografija, hemija, fizika i strani jezik.

Na stručnoj maturi učenici će polagaće srpski jezik i književnost, matematiku za one koji su je imali duže od dve godine i stručni test koji će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela.

Umetnička matura podrazumevaće test iz srpskog, matematike, ali i test iz nekog umetničkog predmeta.

"Osim tri obavezna ispita za rangiranje i upis na fakultet mogu se polagati i dodatni ispiti sa liste opšteobrazovnih predmeta", pojašnjava Stojković za Tanjug.

Zadaci na testovima biće iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a za nastavak školovanja učenici moraju imati ostvaren srednji nivo.

"Fakultetima smo ostavili mogućnost dodatne provere sposobnosti učenika", pojašnjava Stojković i dodaje da su u radnoj grupi bili predstavnici KONUS-a i da nije bilo zamerki na koncept velike mature koja bi bila zamena za prijemni na fakultetima.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu