RONIOCI ''KRAGUJA'': Razlupali led i zaronili na -12! - iKragujevac


Vesti

Velike hladnoće i debeo led nisu sprečili ronioce kluba "Kraguj" da i ovog Božića, tradicionalno zarone u Gružansko jezero.

Po narodnom verovanju, ono što se radi na najrodosniji hrišćanski praznik radiće se tokom cele godine. Zbog toga su i članovi ovog ronilačkog kluba iz Kragujevca odlučili da svake godine organizuju božićno ronjenje.

Ove godine je bilo ubedljivo najhladnije, na temperaturi od 12 stepeni ispod nule morali su i da razbijaju led debeo 20 santimetara, da bi stigli do vode.

- Ronjenje ispod leda je izuzetno zahtevno, ne samo zbog hladnoće, već što se ne može izroniti u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu, već samo gde je rupa u ledu isečena. Zbog loše vidljivosti i bezbednosti, zakačen sam za kanap, a drugi kraj je na suvom. Tako mogu da nađem put do površine i signaliziram cimanjem kanapa ukoliko je potrebno hitno izvlačenje - priča Dragan Prešić, jedan od članova ovog kluba koji je smogao hrabrost da roni u najtežim uslovima.

Dok posmatramo kako nestaje u zelenkastoj vodi, samo kanap koji odlazi u vodu i poneki mehurić vazduha nam ukazuje na to da se dole nešto dešava.

Ronioci koji su ostali na površini tiho gledaju i osluškuju tišinu. Nakon nekog vremena, ronilac izranja sa ogromnim osmehom na licu zajapurenom od hladnoće. Samo se smeje i priča o vidljivosti dok dodaje komad po komad opreme, a sledeći ronilac se već sprema da uđe u vodu.

Kada su završili ronjenje i počeli da pakuju opremu i kada smo pomislili da je druženje gotovo, jedan od ronilaca je skinuo suvo odelo i kupaćem kostimu i sa kapom na glavi otrčao do rupe i skočio da se okupa.

On je Milan Ilić. Dok se običan, "normalan" narod čudi, njegovi drugari, Vladan Slavković, Dragan Pređić, Miloš Pavlović, Nemanja Stanković, Radivoj Đuričić, Miša Radojević i Dejan Mikić, kažu da on to tako radi svake godine, pa je postala neka njegova, lična tradicija.

Sa komadima leda koji su se već nahvatali na duge brkove, izlazi iz vode sa još većim osmehom.

Obećali su da će nas i sledeće godine pozvati na druženje na istom mestu u isto vreme - kažu, nadaju se u većem broju jer cele godine rade na popularizaciji ovog sporta i školovanju novih generacija ronilaca.

Izvor: blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu