USKORO NOVI SAOBRAĆAJNI PROPISI: Kazne DRASTIČNE! - iKragujevac


Vesti

Od sledeće godine vozače u Srbiji čekaju brojne novine. Osim manjih umanjenja novčanih kazni za neke saobraćajne prekršaje, novine predviđene predlogom dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju, udariće po džepu pre svega bahate vozače, ali bi trebalo u mnogome da doprinesu bezbednosti u saobraćaju.

Istovremeno, novi zakon predviđa znatno blaže kazne za vožnju zaustavnom trakom na autoputu.

- Trenutno se takva vožnja smatra nasilničkom i kažnjava se oduzimanje dozvole na osam meseci, sa 14 kaznenih bodova i novčano od 100.000 do 120.000 dinara, pa su se mnogi prekršioci žalili Ustavnom sudu. Zato će ovo biti u rangu blažih prekršaja i kažnjivo sa 6.000 dinara - kažu u policiji.

Ko bude uhvaćen da upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju, ostaće bez vozila.

Policija će oduzimati vozilo na licu mesta privremeno, a kasnije po pravosnažnoj odluci i trajno. Vozila će potom biti prodavana na aukciji, a novac će biti uplaćivan na račun fonda za bezbednost saobraćaja.

Vozilo će da bude oduzeto i ako njime ne upravlja vlasnik, što će naročito uticati na slučajeve kada, na primer, maloletno dete, sa ili bez pristanka roditelja, uzme auto da se provoza sa drugarima, naravno bez položenog vozačkog ispita.

Od oduzimanja će biti izuzeta vozila koja su rentirana, odnosno ukradena. Krađa će, međutim, morati da se dokaže.

Osim trajnog oduzimanja vozilla, novi zakon predviđa i i druge oštre kazne. Vozači koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana.

Alkoholisane osobe sa više od dva promila alkohola u krvi kažnjavaće se i sa 15 kaznenih posena, u odnosu na sadašnjh 14 poena.Neodogovorni roditelji, koji svoju decu ne vezuju u automobilu, ili ne koriste auto-sedište, ubuduće će plaćati kazne koje su i do četiri puta više od sadašnjih.

U svakom slučaju, ukoliko bude usvojen kao što se sada predlaže, kazna za vozača koji vozi dete koje nije vezano, dostizaće čak 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra, umesto sadašnjih 30.000 dinara.

To znači da će kaznu plaćati svako ko ne vozi dete u auto-sedištu, na busteru ili ako dete, koje je dovoljno veliko da se vozi bez ovih pomagala, nije vezano.

U sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne visinu od 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu