ŠTRAJK UPOZORENJA prosvetnih radnika - iKragujevac


Vesti

Svi zaposleni u prosveti, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca stupiće 17. novembra u jednodnevni štrajk upozorenja.

Kako je najavljeno, u četvrtak u školama koje su članice ovog sindikata, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Razlozi zbog koga je Unija sindikata prosvetnih radnika donela odluku da stupi u štrajk su nesipunjavanje sporazuma potpisanog sa Vladom iz aprila 2015. godine, gde je bilo garantovano da će biti isplaćena Svetosavska ili Vidovdanska nagrada i da će od 2016. krenuti platni razredi, koji još nisu ni formirani.

U ovoj sindikalnoj organizaciji navode da traže povećanje plata prosvetnim radnicima za 12 odsto, kao i razgovore sa ministarstvima prosvete i finansija o koeficijentima.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu, Ljiljana Miletić tvrdi da se od potpisivanja sporazuma ništa nije promenilo, a od povećanja plata nema ni govora, navodeći da je povećanje od 6,8 odsto, ustvari samo vraćanje na nivo plata iz novembra 2014. godine.

Jedan od zahteva prosvetara je i rešavanje problema tehnoloških viškova.

U sindikatu kažu da se blizu 200 direktora škola u Srbiji direktno oglušilo o uputstva ministra prosvete i zakon i zatražili da se objavi ko su direktori koji su jači od države.

Dodaju da očekuju veliki odziv i da za sada nisu definisani dalji koraci, ukoliko izostane reakcija nadležnih.

U sastavu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je 736 škola i blizu 30.000 prosvetara.

Na teritoriji koju pokriva Školska uprava Kragujevac, a to je cela Šumadija bez Aranđelovca, 41 škola je članica ove sindikalne organizacije.

Inače, plate prosvetnih radnika sada su 13,5 odsto niže od republičkog proseka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu