Set akademskih izdanja o EU Univerzitetskoj biblioteci - iKragujevac


Vesti

Delegacija EU donirala je danas set od 50 knjiga o Evropskoj uniji Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, a iste takve setove dobiće i Fakultet političkih nauka, Matica Srpska i univerzitetske biblioteke u Nišu i Kragujevcu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je na ceremoniji uručenja da je Univerzitetska biblioteka važno mesto za srpsku nauku i obrazovanje.

- Biblioteke su danas kamen temeljac zdrave zajednice. Danas u eri kompjutera neko možda može da padne u iskušenje i potceni značaj biblioteka - rekao je Devenport.

On je podsetio da je delegacije EU Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu 2014. godine donirala robot-skener kroz Tempus projekat za digitalizaciju arhivske građe, što je jedini skener tog tipa u regionu.

Devenport je podsetio da je delegacija pomogla i biblioteke u Novom Pazaru, doniranjem lifta, dok su univerzitetske biblioteke u Novom Sadu i Nišu dobile opremu.

Donirane knjige su izdanja najprestižnijih evropskih univerziteta i evropskih izdavača, a donacija je realizovana kroz projekat "EUTEKA-EU u vašoj biblioteci".

Direktor biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandar Jerkov zahvalio je na donaciji i podsetio da je biblioteka koju vodi postala "neka vrsta lidera u regionu što se tiče digitalizacije".

"Svi želimo da budemo u društvu najboljih. Neke srpske biblioteke su već u Evropi", rekao je Jerkov.
Budućnost je u knjigama, kako je to govorio Dositej, ali i u pismu, kako je govorio Vuk Karadžić, zaključio je Jerkov.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu