VOZAČI: Da ne bismo popili kazne, od prvog novembra je ovo OBAVEZNO! - iKragujevac


Vesti

Od 1. novembra na putevima Srbije obavezna je zimska auto oprema. Prema Zakonu o saobraćaju i Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila u saobraćaju, prevozna sredstva moraju biti pripremljena ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Pored zimskih pneumatika obavezni su i lanci. Za neposedovanje zimske opreme predviđene su sankcije, a ukoliko se zbog njenog nedostatka izazove saobraćajna nezgoda, kazne se kreću do 40 hiljada dinara i 45 dana zatvora.

Utvrđeni propusti zbog opreme donose kaznene poene, pa čak i zabranu vožnje tri meseca.

Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju.

Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod 7°C. Jer ispod te temperature, letnje gume gube svoje prvobitneperformanse.

Potrebno je staviti zimske pneumatike na sva četiri točka. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama ili prilikom kočenja. Cene zimskih guma u proseku su oko 5 hiljada dinara.

Vozilo u zimskim uslovima mora biti tehnički ispravno, odnosno kočnice, uređaje za osvetljenje, akumulator, brisače i temperaturu smrzavanja tečnosti neophodno je proveriti na startu zimske sezone.

Zbog obaveze posedovanja lanaca pri vožnji van naseljenog mesta savetuje se da se poput pneumatika, pripreme odmah.

Oprez tokom vožnje u jesenjim i zimskim uslovima se podrazumeva. U naseljenim mestima savetuje se posebna pažnja na pešačkim prelazima koji su zbog oznaka često klizavi i opasni kako za pešake tako za vozače.

Pravila su donela i obavezu da se za neočišćene prozore od snega plaća kazna od 3 hiljade dinara, ako su zavejane tablice čak 5 hiljada.

Ventilacija se proverava takođe, a kazne za neispravna svetla tokom vožnje u zimskim uslovima dostižu sumu od 15 hiljada dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu