Zabrinjavajući podaci iz hitne: U Kragujevcu iznenadni srčani zastoji i dalje je najčešći uzrok smrtonosti stanovništva - iKragujevac


Vesti

U susret evropskom Danu srca, iz kragujevačke Hitne pomoći zabrinjavajući podaci: Iznenadni srčani zastoj i dalje je najčešći uzrok smrtnosti stanovništva. Najviše pogađa starije od 60 godina, uglavnom muškarce. Povećava se broj vanbolničkih iznenadnih srčanih zastoja i zato je najvažnije apeluju lekari, podizanje sesti građana i sprovođenje šire edukacije, kako pomoći pacijentu u prvim minutima.

Kragujevački Zavod za hitnu medicinsku pomoć uključen je u međunarodni projekat Evropskog saveta za reanimaciju, koji se bavi registrovanjem i praćenjem srčanih zastoja koji se dogode van zdravstvenih ustanova.

Podaci pokazuju da se u 86 odsto slučajeva to dogodi kod kuće, a 14 odsto na javnim mestima. Niska stopa preživljavanja pokazuje da očevici, koji su uglavnom prisutni pored osoba sa srčanim zastojem, ne započinju reanimaciju.

Svaki minut odlaganja, kažu lekari, smanjuje šanse za preživljavanje za deset procenata.

Samo u protekloj godini, ekipe kragujevačke Hitne pomoći, zahaljujući blagovremenoj reanimaciji, vratile su u život 23 osobe.

 

 

Izvor: RTS.RS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu