Novi aparati za zračenje počeli sa radom u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

U Kliničkom centru u Kragujevcu, na odeljenju za onkologiju jutros je počeo da radi novi aparat za zračenje. Prvi pacijenti već su primili terapiju. Reč je o najsavremenijem linearnom akceleratoru, kakvi se koriste u evropskim zdravstvenim ustanovama.

Za kupovinu četiri aparata za zračenje, za zdravstvene ustanove, Vlada Srbije izdvojila je oko 800 miliona dinara. Nove aparate, dobili su Institut za onkologiju i radiologiju i Klinički centri u Kragujevcu i Nišu.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je da zahvaljujući sredstvima Vlade obezbeđen najbolji aparati što znači da će pacijenti biti preciznije tretirini.

"Biće skraćenje liste čekanja ali je bitnije da će pacijenti dobiti precizniju terapiju. Sada se čeka od nekoliko nedelja do nekoliko meseci s obzirom na to da je Kragujevac regionalni centar", rekao je Sazdanović.

Klinički centar ima dva zračna aparata, starosti 12 i sedam godina.

Do polovine naredne godine, u naše zdravstvene ustanove, trebalo bi da stigne još šest aparata za zračenje, koji će biti nabavljeni iz kredita Svetske banke. Kako se očekuje, uz već postojeće, time će potpuno biti ukinute liste čekanja i pružena kvalitetna usluga pacijentima.

U narednih mesec dana, trebalo bi da budu pušteni u rad i aparati u drugim zdravstvenim centrima. Kako je najavljeno, Centar za onkologiju danas će da obiđe resorni ministar Zlatibor Lončar.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu