MATURANTI, PAZITE ŠTA UPISUJETE: Ovo su srednje škole koje garantuju posao - iKragujevac


Vesti

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, koji je osnov za upis u srednje škole je završen.

Svršeni osnovci mogu da steknu maksimalno 100 bodova. Vrednuje se uspeh od šestog do osmog razreda (sve petice donose 70 poena), dok savršeno urađeni testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa nose još 30 poena (10 po testu). Tih 50 bodova je lako dostižan rezultat i mogu da ga ostvare i učenici koji su u tri poslednja razreda osnovne škole imali sve dvojke.

Kada se završi polaganje mature, đaci popunjavaju listu od 20 željenih škola. Nadležni i ove godine podsećaju da treba ispisati svih 20 želja, a ne samo prvih tri ili deset, jer kompjuterski program automatski raspoređuje đake po školama u skladu sa brojem bodova.

U medicinskoj školi najtraženiji su smerovi farmaceutski tehničar, tehničar fizijatar i laborant. Ova zanimanja su tražena u Srbiji, ali i u inostranstvu. Medicinski tehničari su već godinama traženi u Nemačkoj, Austriji i Italiji gde je plata od 1.400 do 1.600 evra.

Tražena je i elektrotehnička škola, smerovi administrator mreže i tehničar računara, jer i u tim oblastima ne manjka posla.

U Ministarstvu prosvete navode da Savezna nemačka agencija za rad ima stalnu potražnju za kadrovima koji su završili srednje obrazovanje i to zanimanja medicinski tehničar, negovatelj, građevinski električar, elektromašinski tehničar.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu