Sedmi Đurđevdanski pohod na Bešnjaju - iKragujevac


Vesti

Planinarsko-ekološki klub „GORA“, u subotu, 7. maja 2016. godine organizuje „7. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju“, koji će se održati u okviru svečanosti povodom Dana Grada Kragujevca.

Ove godine akcija će biti održana na tri staze, tako da će planinari moći da se opredeljuju prema svojim željama i fizičkoj spremnosti.

Sve staze polaze od vodenice u selu Bukorovac (KT-6), na razdvajanju puteva ka Komaricama i Bešnjaji.

1. Staza „Đurđevak“ (9 km i 380 m ukupnog uspona) od vodenice (KT-6) vodi delom pored potoka Gigovo, zatim uz greben Kamenita kosa do Đurine česme (KT-7), gde će se napraviti duža pauza za odmor i uživanje. Od Đurine česme staza vodi ka Vrletnici (KT-8), gde ćemo imati sjajne vidikovce ka Kragujevcu, a onda sledi spust živopisnom stazom do osnovne škole u Bukorovcu (KT-9), cilju ove i narednih staza.

2. Staza „Uživanje“ (13 km i 540 m ukupnog uspona) vodi delom istom stazom do potoka Gigovo, a onda se odvaja i uz Cerjak se izdiže do kote 458 ispod zaseoka Drenak, odakle je jedan od najlepših pogleda ka masivu Bešnjaje i Vrletnice. Odatle sledi spuštanje u potok Gigovo, a onda i uspon do središnjeg grebena Bešnjaje, do kestenove šume, gde je razdvajanje staza. Od kestenove šume staza vodi grebenom Bešnjaje do Meteorološke stanice (KT-4), a onda i do objekta JP „Srbijašume“ ŠG Kragujevac, gde se planira kraća pauza za odmor i dopunu zaliha vode. Odatle staza nastavlja do spajanja sa stazom „Đurđevak“ i do Đurine česme (KT-7) gde će se napraviti duža pauza za odmor. Dalje se staza poklapa sa stazom „Đurđevak“ i završava kod osnovne škole u Bukorovcu (KT-9).

3. Staza „Izazov“ (18 km i 760 m ukupnog uspona) se u prvom delu poklapa sa stazom „Uživanje“, sve do kestenove šume na glavnom grebenu Bešnjaje, gde se staze razdvajaju. Od kestenove šume, staza vodi ka najživopisnijem delu Bešnjaje – kanjonu rečice Voljevica (KT-5), gde će se na par stotina metara doživeti nesvakidašnji predeli u ovom delu Šumadije. Iz kanjona Voljevice, Šibovitom kosom izlazimo na središnji greben Bešnjaje do nekadašnjeg dečijeg odmarališta i objekta JP „Srbijašume“, gde će se obnoviti zalihe vode. Sa ovog mesta staza se poklapa sa stazom „Uživanje“ i završava kod osnovne škole u Bukorovcu (KT-9).
Za učesnike akcije organizator obezbeđuje prevoz od „Krsta“ u centru grada do vodenice u Bukorovcu u odlasku i od škole u Bukorovcu do „Krsta“ u centru grada u povratku sa akcije.

Kotizacija za prevoz iznosi 100 dinara.

Organizator će za planinare, koji se opredele za tu opciju, obezbediti ručak (planinarski pasulj sa salatom). Za ovaj obrok poneti posude i pribor za jelo.

Kotizacija za ručak iznosi 100 dinara.

Ostale obroke u toku dana planinari obezbeđuju sami i nose ih u rancu. Na stazama „Uživanje“ i „Izazov“ postoje dve tačke na kojima se može zahvatiti čista pitka izvorska voda. Preporučuje se planinarima i ljubiteljima prirode da u rancu ponesu najmanje 1 litar vode. Oprema, obuća i odeća planinara – učesnika pohoda bi trebala da bude prilagođena stazi i vremenskim uslovima na dan izvođenja pohoda.

Ovogodišnji 7. Đurđevdanski pohod je odabran od strane PSS da promoviše manifestaciju „Eurorando“ najveći pešački događaj u Evropi. Tema ovogodišnje manifestacije je ENERGIJA, u raznovrsnim oblastima prirode, života, razvoja, održivosti, obnovljivosti, štedljivosti i td. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu