Predsednik Nikolić osnovao Savet za rekonstrukciju "Kneževog arsenala" - iKragujevac


Vesti

Savet za rekonstrukciju Vojno-tehničkog zavoda, odnosno, "Kneževog arsenala", kojim je predsedavao predsednik Tomislav Nikolić, formiran je u Kragujevcu. "Knežev arsenal" se nalazi u starom gradskom jezgru sa značajnim objektima iz političke, industrijske i kulturne istorije moderne Srbije.

Savet ima 12 članova koje čine predstavnici Kragujevačkog univerziteta, Gradske uprave Kragujevca, značajne ličnosti iz različitih stručnih oblasti, kao i vladika šumadijski Jovan.

Prema rečima savetnika predsednika Radoslava Pavlovića, jedan od zaključaka prve sednice Saveta je da se u narednih šest meseci završi papirologija oko vlasništva i katastarska dokumentacija, te da se u tom periodu uradi projekat rekonstrukcije sa svim zaštitarskim i bezbednosnim elementima, prenosi Tanjug.

Pavlović, u izjavi novinarima nakon sednice, naglasio da je reč o projektu čija će realizacija trajati više od jedne decenije, i da je za rekonstrukciju čitavog kompleksa koji predstavlja staro gradsko jezgro Kragujevca sa važnim objektima i za državu Srbiju, potrebno najmanje 20 miliona evra.

"Ako se nešto ne uradi na rekonstrukciji ovog kompleksa sve će se srušiti", rekao je Pavlović i dodao da je trenutno stanje očajno zato što su, kako je dodao, na objektima polomljena stakla, propale grede...

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević rekao je da se kompleks "Kneževog arsenala" prostire na površini od 50 hektara na kojima se nalaze objekti površine oko 110.000 kvadratnih metara.

Podsetivši da Univerzitet od 2010. godine insistira na rekonstrukciji "Kneževog arsenala" u okviru kompleksa "Milošev venac", Arsenijević je rekao da priča o rekonstrukciji ovoga puta ima podršku predsednika Tomislava Nikolića, pod čijim pokroviteljstvom će se taj prostor i revitalizovati.

Prema njegovim rečima, posle sređivanja papirologije i izrade projekta pristupiće se preseljenju Filološko umetničkog fakulteta koji ima oko 3.000 studenata i 13 godina nema svoju zgradu.

Na pitanje novinara ko će da finansira rekonstrukciju važnog industrijskog i kulturnog prostora, Arsenijević je rekao da će se sredstva naći kroz projekte, uz pomoć Republike, kao i da su za uređenje tog prostora zainteresovane države koje su ga izgradile, a to su Francuska i Belgija.

"U realizaciju ovog projekta koji će se raditi u fazama krenuli smo bez velikih para i nadam se da će ovaj posao biti završen", rekao je Arsenijević i dodao da će možda biti onih koji će da opstruišu realizaciju projekta i zamolio ih da to ne rade, jer je uređenje tog prostora u interesu grada, države i nacije.

Cilj rekonstrukcije ovog kompleksa nije samo da Filološko umetnički fakultet dobije svoje prostorije, već da taj gradski prostor bude pretvoren u centar znanja, kulture, kreativnih industrija i savremenog poslovanja.

Projekat će doprineti i urbanoj modernizaciji Kragujevca kao prvom industrijskom centru moderne Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu