Joakimfest – Život posle - iKragujevac


Kultura

Na 16. Međunarodnom pozorišnom festivalu Joakimfest, koji će biti održan od 8. do 15. oktobra u Knjaževsko – srpskom teatru, po izboru selektora Branislave Ilić, publika će moći da vidi šest predstava pozorišnih trupa iz bivše Jugoslavije i snimak predstave iz Makedonije. Slogan 16. Joakimfesta je „Život posle“.

Zatvorena pozorišta, nemogućnost putovanja, nepoznat budžet, neizvesno održavanje festivala usled pandemije kovida 19… sve su to okolnosti sa kojima se susreću svi selektori koji pokušavaju da osmisle koncept za neki od mnogobrojnih jesenjih pozorišnih festivala. Ipak, selektor Branislava Ilić veruje da je u pozorištu sve moguće.

Moja prva odluka bila je da neću uzimati namenski pravljene predstava na temu virusa. Druga odluka vezana je za prostorno određenje da sve predstave budu sa Ex Yu prostora. Prvi je taj, da su se na ovom prostoru, za razliku o nekih drugih, uz sva ograničenja i probleme, predstave ipak i radile i igrale. Drugi, za mene značajniji razlog, je taj da je tačno pre 30 godina započeo raspad nekad zajedničke države. Trideset godina je dovoljno dug period da skeniramo ovaj prostor kroz teme kojima se teatri, ali i neki novi mladi pozorišni ljudi bave. Život posle je moj intimni, subjektivni pogled na ovaj prostor i teatar, 30 godina posle.

Može li pozorišni festival da ispriča priču? Odgovor na ovo pitanje publika će tražiti u predstavama: Upotreba čoveka po romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi Tvrđava teatar, Grad teatar Budva, Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház) i East West Centar iz Sarajeva, Naš magacin (Naše skladišče) Tjaše Mislej – Prešernovo gledališče iz Kranja (Slovenija), Kao da kraj nije sasvim blizu Maje Pelević – Bitef teatar. Odlukom selektora na Joakimfestu publika će moći da vidi Samo glas Nine Plavanjac u izvođenju Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja (Severna Makedonija), zatim Bludni dani kuratog Džonija, roman Filipa Grujića, u izvođenju Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház) i Sedam strahova po romanu Selvedina Avdića – Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa 20. Festivalom bosanskohercegovačke drame, Zenica 2021. (Bosna i Hercegovina) i snimak predstave Konje ubijaju zar ne – po romanu Honora Mekoja, Makedonskog narodnog teatra iz Bitole (Severna Makedonija).

Ovo je sedam predstava koje će svojim temama, scenskim promišljanjem i estetikom, nadam se, ispričati priču život posle i uspeti, opet se nadam, da nadigraju koronu, kaže selektor Branislava Ilić.

Predstave će se igrati na velikoj sceni Knježevsko-srpskog teatra uz poštovanje propisanih protivepidemijski mera. Predstave na ovogodišnjem Joakimfestu ocenjivaće žiri u sastavu Nada Kokotović, rediteljka, Jasmina Dimitrijević, glumica i Radmila Petrović, pesnikinja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu