Po njegovim pesmama Šumadija je prepoznatljiva svuda u svetu: Koncert u čast Dragiše Nedovića - iKragujevac


Kultura

U četvrtak 3. maja u 20 časova, u hali „Šumadija sajma“, biće održan koncert narodne pesme u čast Dragiše Nedovića. Nedovićeve pesme na koncertu će pevati Merima Njegomir, Snežana Đurišić, Novica Negovanović, Radiša Urošević, Rade Jorović, Snežana Berić-Ekstra Nena, Dragica Radosavljević Cakana, Milašin Maša Simić i mnogi drugi.

U okviru Majskih svečanosti povodom proslave dve stotine godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu, „Kragujevac koncert“ organizuje Festival posvećen poznatom Kragujevčaninu, Dragiši Nedoviću, koji je komponovao je i napisao tekstove za pesme koje su postale trajna muzička baština.

Po njegovim pesmama Šumadija je prepoznatljiva svuda u svetu, bosanske sevdalinke su popularnije od izvornih, a dao je vetar u jedra dalmatinskoj „pismi“ za sva vremena. Dragiša Nedović rođen je u Kragujevcu 1916. godine u kome je i preminuo 1966. godine. Živeo je i radio na teritoriji stare Jugoslavije i komponovao više od 500, sevdalinki, dalmatinskih i srpskih narodnih pesama, među kojima su najpoznatije:

-Tekla reka Lepenica,

– Lepe li su, nano, Gružanke devojke,

– Stade se cvijeće rosom kititi,

– Ajd’ idemo Rado,

– Jesen dođe, ja se ne oženi,

– Obraše se vinogradi,

– Stani, stani Ibar vodo,

– U lijepom starom gradu Višegradu,

– Prođoh Bosnom kroz gradove,

– Kad sam bila mala Mare.

Nedović potiče iz siromašne gradske porodice koju napušta sa šesnaest godina krenuvši peške iz Kragujevca na put „kako bi narod čuo njegovu muziku“. Sa sobom je poneo samo gitaru. Put ga odvodi u Bosnu, gde piše sevdalinke, a potom u Dalmaciju.

U Kragujevcu ga zatiče Drugi svetski rat, a kobnog 21. oktobra, izveden je na streljanje u Šumaricama, ali ga je jedan od nemačkih vojnika prepoznao i oslobodio kao značajnog kompozitora. Deportovan je u nemački grad Dormagen, gde je kao ratni zarobljenik proveo četiri godine. Posle završetka rata, Nedović se vraća u rodni grad, i saznaje da je veliki broj njegovih tekstova uništen.

Nastavio je da komponuje i piše pesme, a sa prijateljima je osnovao prvo Udruženje kompozitora i pisaca pesama sa narodnim motivima. Bez njegovih pesama se ni danas ne može zamisliti nijedno slavlje u Srbiji, a pesme se svakodnevno mogu čuti na Baščaršiji, kao i u dalmatinskom primorju, a većina slušalaca za njih misli da su izvorne, narodne pesme.

 

izvor: GTO Kragujevac 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu