Danas počinje pravoslavni Vaskršnji post - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva poziva vernike da pristupe Velikom Vaskršnjem postu koji danas počinje.

Post će trajati sedam nedelja koje bi trebalo provesti u uzdržavanju od zlih misli i negativnog ponašanja prema drugim ljudima.

Osim toga ,vernici koji poste svakodnevno bi trebalo da koriste u ishrani isključivo namirnice biljnog porekla.

Pored Vaskršnjeg, vernici poštuju i Božićni, Petrov i Gospojinski ili Bogorodičin post.

Vreme posta koji traje četrdeset dana trebalo bi provesti u molitvi i čistim i časnim mislima.

Uskršnji post je jedan od najdužih i najstrožih postova kada vernici nastoje da u najvećoj smirenosti provedu časnu četrdesetodnevnicu do vaskršnjeg pričešća.

Svaka svađa, rasprava ili mržnja prema drugim ljudima trebalo bi da nestane a ljutnja, gnev, bes, ljubomora i mnoga druga negativna ponašanja vernika koji poste su nedopustivi.

Veliki Vaskršnji post traje sedam nedelja a za to vreme vernici bi trebalo da se uzdržavaju od konzumiranja mrsne hrane i alkohola.

U prvoj nedelji časnog posta svakodnevni obrici se spremaju isključivo na vodi dok se tokom četrdesetodnevnog posta subotom i nedeljom hrana priprema na ulju.

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu poželjno je pomoći bolesnim i siromašnim ljudima navode u Eparhiji šumadijskoj.

Osim toga, bratstvo kragujevačkih hramova poziva vernike da u što većem broju posećuju svetu arhijerejsku liturgiju koja se svakog jutra i večeri služi u crkvama i manastirima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu