Visok umetnički nivo i dobra festivalska atmosfera - iKragujevac


Kultura

Za učesnike 12. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala, Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, organizovao je svečani prijem, na kome su učesnici festivala razmenili svoje utiske o festivalu i gradu Kragujevcu, sa predstavnikom grada i organizatorima. Prijemu su prisustvovali i Miloje Nikolić, umetnički direktor Festivala i Nebojša Jakovljević, direktor Muzičkog centra. Prema rečima Aleksandra Štajna kultura danas ima misiju i da povezuje ljude, i osim svoje primarne funkcije pomaže da se odnosi među narodima, među državama i gradovima, učvršćuju i proširuju.

- Pored nesumnjive umetničke vrednosti koju ovaj festival nosi, on je pokazao da ima i širi značaj. Naša publika je uživala u vašem izvođenju, upoznali ste jedni druge, Kragujevac je imao priliku da pokaže sve svoje potencijale i upravo je ovaj festival bio i povod da prvi put u naš grad dođu i ambasadori nekih od zemalja učesnica, Bugarske i Izraela, sa kojima smo dogovorili konkretnu saradnju i u drugim oblastima - rekao je Štajn.

Učesnici festivala, od kojih neki već drugi ili treći put borave u Kragujevcu, impresionirale su različite lokacije na kojima su izvođeni koncerti, gostoprimstvo domaćina, dobra atmosfera i druženje među učesnicima.

Činjenica da smo videli vrlo zadovoljnu publiku, iako se ne varam, zadovoljna lica izvođača, to su, čini mi se već dovoljni pokazatelji da je ovaj festival uspeo. Festival je, po mom mišljenju, imao visoki umetnički nivo i veoma sam zahvalan svim učesnicima koji su tome doprineli. Sa posebnim zadovoljstvom želim da zahvalim onim učesnicima koji su ponovo došli na naš festival jer je to za mene dokaz da smo na dobrom putu i da festival ima, ako ništa drugo, jednu dobru dušu. Zato bih želeo da svi učesnici ovog festivala, na ovaj ili onaj način, nađu želju i priliku da nam se vrate - rekao je Miloje Nikolić, umetnički direktor Festivala.

Festival će biti svečano zatvoren večeras, završnim koncertom u holu Druge kragujevačke gimnazije na kome će biti izvedena dela pripremljena na ateljeu, i dodeljene nagrade i povelje. Kao specijalni gost festivala nastupiće A kapela vokalna grupa Close Harmony Friends iz Slovačke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu