Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u Staroj crkvi - iKragujevac


Kultura

Crkva proslavlja i praznuje: Prepodobnog Pavla; prepodobnog Gavrila Lesnovskog.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u Staroj crkvi u Kragujevcu sa početkom u 7,30 časova i tom prilikom rukopoložiće Aleksandra Radosavljevića u čin đakona.

Prepodobni Pavle Tivejski rođen od bogatih roditelja u Donjoj Tivi (Tebi) Misirskoj u vreme cara Dekija. Sve imanje roditeljsko nasledi Pavle sa jednom svojom sestrom. Ali zet njegov, idolopoklonik, poželi i Pavlov deo imanja da zagrabi, te pripreti Pavlu da će ga izdati sudu kao hrišćanina, ako mu ne ustupi svoje imanje. Jedno ta beda, a drugo junački primeri samopožrtvovanja hrišćanskih mučenika, koje Pavle očima svojim vide, pobude ga, te dade i svoj deo imanja sestri svojoj, a on kao ništi udalji se u pustinju, gde se podvizavao do smrti svoje. Do kakve je duhovne visine dostigao ovaj div monah, o tome svedoči niko manji do sveti Antonije Veliki, koji jednom poseti Pavla i vide, kako mu zverovi i tice nebesne služahu. Vrativši se iz te posete, Antonije reče svojim monasima: "Teško meni, deco moja, grešnome i lažnome monahu, što sam samo monah po imenu. Videh Iliju, videh Jovana u pustinji, i vaistinu videh Pavla - u Raju!" Sveti Pavle je živeo stotrinaest godina i mirno se upokojio u Gospodu, 342. godine.

Tropar (glas 3):
Kao nezalaznu svetlost mislenog Sunca, hvalimo te u pesmama mi koji smo se sabrali danas. Zasijao si onima koji behu u tami bezumlja i sve si ih uzveo ka božanskim visinama, ukrasu Divejeva, Pavle sveti, čvrsti temelju otaca i isposnika.

Prepodobni Gavril Lesnovski Sloven i drug svetog Prohora Pčinjskog i Jovana Rilskog. Podvizavao se u X veku kod Kratova na gori Lesnovskoj, gde je sagradio hram svetom Arhangelu Mihailu. Čudotvorac i za života i po smrti. Sadašnji divni hram na tom mestu podigao je car Dušanov vojvoda Jovan Oliver. Sveti Gavril upokojio se u Gospodu krajem X veka.

Tropar (glas 8):
Zavolevši Hrista više od svega i ukrasivši se krotošću, smirenjem i trpljenjem, sav svoj život zemaljski si Mu predao. Zato si se nastanio u Nebeske obitelji, udostojivši se slave pravednika: Sa njima se moli da se spasu duše naše.

RASUĐIVANjE

Nemoj nikad ni pomisliti, da te Bog ne čuje, kad mu se moliš. On čuje naše misli kao što mi čujemo glasove i reči jedan drugoga. A ako ti ne čini odmah po molitvi, to je ili zato što mu se nedostojno moliš, ili zato što išteš nešto što će ti biti pogubno, ili pak zato što On po mudrosti i domostrojstvu svom odlaže ispunjenje tvoje molbe do podesnijeg trenutka. Otac Jovan Kronštatski piše: "Kao što mi kroz električni telegraf brzo opštimo s licima, udaljenim od nas, tako kroz živu veru, kao kroz kakav telegraf, mi brzo opštimo s Bogom, s anđelima i svetiteljima. Pusti po telegrafu vere molbu svoju k Bogu ili svetiteljima i odmah ćeš dobiti odgovor." I opet na drugom mestu piše: "Bog i stvoreni duhovi i duše usopših i živih ljudi — to su bića mislena, a misao je brza i nekako svuda prisutna. Pomisli od sveg srca o njima, i oni će ti biti prisutni, i to Bog svagda neophodno, a ostali po daru i vlasti Božjoj." 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu