Grošnica kroz vekove - iKragujevac


Kultura

Grošnica: Monografija o Gornjoj Mali

U Mesnoj zajednici Grošnica predstavljena je Monografija o Gornjoj Mali autora Branka Aleksića.

Ovaj rodjeni Grošničanin, po profesiji ekonomista, zabeležio je na 600 stranica, sve najvažnije dogadjaje u životu sela od njegovog formiranja 1688. godine sa posebnim osvrtom na Gornju Malu i njene stanovnike kroz vekove.

Autor monografije je poručio da je jedan od motiva za rad na knjizi bio poziv pisca prve Hronike Grošnice Jakše Boškovića 1998. godine, da Grošničani nastave da se bave istraživanjem ovog sela.

Grošničanin Branko Aleksić je rad na knjizi ovom selu shvatio kao amanet i generacijama Grošničana ostavio vrednu monografiju kao podsetnik na pretke koji su došli na ove prostore.

Na 600 stranica u 15 poglavlja, Aleksić je zabaležio istorijat i sve najvažnije dogadjaje kao i znamenite ličnosti iz života sela od njegovog formiranja 1688. godine do danas.

Posebno se bavi grošničkom Gornjom Malom i njenim stanovnicima, kroz vekove.

Ovaj deo Grošnice, priča Aleksić počinje od raskrsnice puta za Adžine livade do vodojaže.

Pleni lepotom prirode, a vazduh je uvek hladniji za nekoliko stepeni zbog pojave vazdušne inverzije.

U monografiji o Gornjoj Mali, Aleksić beleži i sve spomenike posvećene stradalima kroz vekove, dobrovoljcu iz Amerike Djuri Zeliću koji se borio za Srbiju i streljanima 19. oktobra 41. Ističe ljude koji su dali doprinos razvoju sela prvog predsednika opštine Grošnica Vuka Prodžovića, koji je pregovarao sa Milošem Obrenovićem o izgradnji crkve, predratne učitelje suprižnike Novicu i Jovanku Ranković, direktora Žitoprpodukta Miodraga Milosavljevića i druge.

Autor monografije je istraživao i poreklo svih porodica Gornje Male i predstavio njihove rodoslove.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu