Program predstava drugog dela „JoakimInterFesta“ - iKragujevac


Kultura

Posle jednodnevne pauze u subotu uveče, program Desetog „JoakimInterFesta“ nastavlja se u nedelju 11. oktobra.

U nedelju, 11. oktobra, publika će imati priliku da vidi „Kazalište Planet Art“ i „Exit teatar” iz Zagreba. Oni će se predstaviti sa dramom “Plemena” engleske spisateljice Nine Raine koja je osvojila nekoliko najvažnijih nagrada za dramske tekstove. “Plemena” su slika današnjeg sveta u kojoj se kroz intrigantnu priču o ljubavi pokazuje da sreća pojedinca i te kako zavisi od ne - pripadnosti. Nina Raine napisla je dramu pošto je videla dokumentarnu emisiju u kojoj par koji ne čuje, želi da im se i dete rodi gluvo da bi pripadalo istoj grupi i govorilo njihovim jezikom.

U ponedeljak, 12. oktobra, predstava Bitef teatra, „Život stoji, život ide dalje“, prikazuje položaj glumaca u periodu preduge tranzicije, kojoj se ne nazire kraj. Kako bez budžeta napraviti predstavu, o kojoj se govori bez gorčine i bez gubitka kreativnosti i dostojanstva? Stalni angažman u teatru, za mladog glumca, je kao san, a nekadašnja budžetska sredstva za predstavu, doživljavaju kao lošu šalu starijih kolega. „Predstava u predstavi“ glumi projekat evropske estetike, zasnovane na fondovima i konkursima, zarad društveno angažovanog zadatka. Po tekstu Filipa Vujoševića, predstavu je režirala Jelena Bogavac.
U utorak, 13. oktobra, na sceni Knjaževsko srpkog Teatra, biće prikazan autorski projekat Nebojše Bradića “Princip Superstar” (Mesečari), nastao povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Nebojša Bradić pokušao je da u fragamentarnoj zbirci istorije i pojedinačnih sudbina, posle jednog veka osvetli lik Gavrila Principa i dilemu da li i koliko principi jednog vremena znače i važe u nekom drugom vremenu. U ovoj predstavi do punog izražaja dolazi sinhronizovana i nadahnuta igra aktera predstave “Princip Superstar”.
U sredu 14. oktobra, Beogradsko dramsko pozorište, odigraće predstavu „Palilulski roman“, po malo poznatoj drami “Iza božijih leđa”, Branislava Nušića. Reditelj Egon Savin već nekoliko puta “pronalazi” neki retko izvođen Nušićev tekst, postavljajući pitanje publici, javnosti i stručnim krugovima, u kojoj je meri Nušić “naš savremenik” i zašto su njegove komedije “kao danas napisane“? Glavni likovi, Sima i Jula, otvoreno postavljaju pitanje zašto još uvek nismo ni dostigli društvene vrednosti o kojima je tako oporo pisao Nušić. Veličina predstave je u baš u tom razotkrivanju istine, a novootkriveni likovi, nisu popularni, ali ni manje važni od Živke Ministarke, Jevrema Prokića i ostalih.
U četvrtak, 15. oktobra, na programu je „Pidžama za šestoro“ prva koprodukcija kragujevačkog i Kraljevačkog teatra, kojom se najavljuje početak regionalne saradnje u domenu pozorišne produkcije. Predstavu je po tekstu Marka Kamelotija režirao Nenad Gvozdenović, a predstava se igra u čast nagrađenih.
Ministarstvo kulture je „JoakimInterFest“ prepoznalo kao festival od nacionalnog i međunarodnog značaja, sa kragujevačkim Teatrom potpisan prvi Protokol u Srbiji, čiji je cilj da se festival permanentno razvija. Takav oblik protokola potpisuje se samo sa veoma značajnim institucijama i pojedincima koji u Srbiji nude kvalitetan program. Time je Kragujevac stekao veoma važnu poziciju i u politici decentralizacije kulture. Ulaznice za sve pozorišne predstave mogu se kupiti na biletarnici Teatra, po ceni od 400 RSD. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu