Na današnji dan rođen je Mija Aleksić - iKragujevac


Kultura

Na današnji dan 1923. godine rođen je poznati jugoslovenski glumac, komičar, radio i televizijski umetnik, Milosav Mija Aleksić.

 Rođen je kod Gornjeg Milanovca, ali je detinjstvo i školsko doba proveo u Kragujevcu. Nakon završene gimnazije upisao je prava, a glumom se bavio isključivo amaterski. Od 1943. do 1948. bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu gde je igrao manje uloge.

Godine 1952. postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a 1977. dobija status slobodnog umetnika. Prvu ulogu na filmu ostvario je 1950. godine u filmu Muva. Bio je to početak briljantne karijere koju je činilo preko 140 pozorišnih i nebrojeno mnogo filmskih i televizijskih uloga.

Najpoznatiji Mijini filmovi su: Ostrvo mira, Skupljači perja, Užička republika, Mala noćna muzika, Lude godine 3, Maratonci trče počasni krug, Varljivo leto 68, Tesna koža 3, Balkan ekspres 2 i mnogi drugi.

Jugoslavija ga je najviše volela na televiziji gde je ostvario zapažene uloge u serijama: Servisna stanica, Rođaci, Pozorište u kući, Vaga za tačno merenje, Povratak otpisanih, Bolji život i drugim. Poznat je i po legendarnoj emisiji prvog programa Radio Beograda Veselo veče gde je slušaoce zabavljao zajedno sa Čkaljom. Njih dvojica su bili najpoznatiji komičarski tandem Jugoslavije.

Poslednja uloga bila mu je ona u Tango Argentinu. Umro je 12. marta 1995. godine i sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu