Šumadijski anali - iKragujevac


Kultura

Novi broj časopisa za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke “Šumadijski anali”, koji je nedavno izašao iz štampe, predstavljen je u Istorijskom arhivu Šumadije. Osmi istorijski časopis posvećen je stogodišnjici početka Prvog svetskog rata.

„Šumadijski anali“ izlaze od 2004. godine, a od 2009. dobijaju kategorizaciju kao časopis za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke. Kako napominje urednik, istoričar Boriša Radovanović, ovim časopisom zaokružen je jedan ciklus i dobijena kvalitetna istorijska građa koja će kasnije poslužiti naučnicima da dobiju bolja saznanja za dalja istraživanja istorije Šumadije.  Novi broj sadrži 28 radova, iz raznih društvenih oblasti a najviše iz istoriografije, etnologije, istorije umetnosti i arhivistike.

Promociji časopisa prisustvovao je i brat Nadežde Čokić, koja je bila prva nevina civilna žrtva u okupiranom Kragujevcu, 1941.godine. U ovom časopisu deo je posvećen upravo njenom stradanju kako bi se ukazalo na pojedinačne žrtve o kojima se nije pisalo i koje nikada nisu spominjane, jer su ostale u senci velikog oktobarskog streljanja. Ali one se ne smeju zaboraviti.

Pored istorije, osmi časopis sadrži i radove iz oblasti arhivistike, istorije umetnosti, antropologije, muzeologije, a po prvi put i istorije kinematografije. Tiraž od 500 primeraka dostupan je besplatno svim građanima koji žele da saznaju više o istoriji Šumadije.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu