Izložba "Pink Panters" u Skc-u - iKragujevac


Kultura

U utorak 10. februara u Galeriji SKC-a u 20 časova, biće otvorena neobična izložba Vladimira Sekulića. Na prvi pogled se može reći da je klasična izložba, jer su radovi u stvari crtež drvenim bojicama na papiru, ali uz dodatak video i tv projekcija, pa su tema i način prezentacije ove teme su izrazito savremeni i aktuelni.

Umetnik pre svega skida snimke sigurnosnih kamera, crta najvažnije sekvence, a između stakla i rama stavlja pink foliju i stvara poliptih od dvanaest jednakih delova.Osnovna tema radova Vladimira Sekulića je kriminalna grupa, prozvana od strane Interpola “Pink Panters” po čuvenom filmu. Ova grupa se bavila krađom nakita, i to na virtuozan način, koji podseća na scenu iz filma. Smelost, drskost, brzina i preciznost u izvođenju pljački, doveli su grupu do mita, koji je potenciran u medijima. A tu se već postavljaju socijalna, politička i pravna pitanja, kao i sociološko pitanje stvaranja antiheroja. Ovakva reinterpretacija, kao ponovno izlaganje ili implementiranje postojećih kulturnih proizvoda, može se posmatrati kao reakcija na haos globalne kulture u doba informacija.

Vladimir Sekulić je rođen u Krupnju 1981. godine, a na smeru za zidno slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, diplomirao je 2011. godine. Bavi se dokumentarnim oblikom likovnog izražavanja, tematski predstavljajući specifične situacije iz savremenog društva.

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu