Galeriji Rima: Izložba crteža Vladimira Veličkovića - iKragujevac


Kultura

Izložba crteža Vladimira Veličkovića iz njegovog ranog stvaralačkog perioda, od 1955. do 1965. godine, biće otvorena u subotu 1. novembra u kragujevačkoj Galeriji „Rima“.

Na otvaranju će govoriti profesor emeritus Irina Subotić, a na otvaranje izložbe, koja će trajati do 21. novembra, iz Pariza će doputovati i Veličković. Posetioci će moći da vide amblematske primere Veličkovićevog crteža s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina XX veka.

Galerija "Rima" je povodom ove izložbe štampala i ekskluzivnu monografiju posvećenu prvoj deceniji Veličkovićevog crtačkog opusa sa blizu 150 reprodukcija crteža, slika i dokumentarnih fotografija, uz prevod teksta francuskog kritičara Alana Žufroa.

Vladimir Veličković je rođen 11. avgusta 1935. u Beogradu. Diplomirao je na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, a kasnije boravio kao saradnik u majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1963. u Beogradu, da bi već 1965. godine bio nagrađen za slikarstvo na Pariskom bijenalu zbog čega je dobio stipendiju za boravak i usavršavanje u glavnom gradu Francuke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu