Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma - iKragujevac


Kultura

Osmo izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma), počinje danas, u Domu omladine, i trajaće do petka, 31. oktobra, a tematski će biti posvećeno studentskom filmu.

KRAF ili kako je ove godine nazvan – „Akademski KRAF“, je po prvi put takmičarskog karaktera. Učešće ove godine uzimaju studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona sa preko 25 filmova. Posetioci će imati prilike da pogledaju autorska dela iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, tako da će KRAF ove godine biti jedini festival antiratnog filma koji će na jednom mestu okupiti mlade filmske stvaraoce iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Cilj je da se mladim ljudima pruži prilika da pokažu svoj talenat i da se, koliko je to moguće u ovom trenutku ekonommske krize, istima da i mali podsticaj kroz novčane nagrade koje su simbolične.

Prve tri nagrade dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj akademiji, osnivačem jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji (Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji) i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima,te nakon svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine organizatori KRAF-a uručuju nagradu „Tori Janković“, za decentralizaciju filmske umetnosti, koja sada odlazi u ruke Dejana Dabića, urednika filmskog programa Kulturnog centra Niš, jednog od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, istaknutog filmskog radnika . Tokom petodnevnog festivala, posetioci će, pored takmičarskih filmova, moći da pogledaju i revijalni deo sastavljen od nove regionalne produkcije (prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oskara – „Ljudožder vegetarijanac“, Branka Šmita), retrospektivu dosadašnjih najboljih filmova mladih autora sa prošlogodišnjih izdanja KRAF-a, kao i prateći program u vidu vizuelnog festivala „PASTE UP“ u organizaciji umetničke grupe ZiD.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu