Proglašeni pobednici IX ''JoakimInterFesta'' - iKragujevac


Kultura

Proglašenjem najboljih predstava i dodelom nagrada, u Kragujevcu je završen deveti međunarodni pozorišni festival, JoakimInterFest.

Predstava "Naš razred" skopskog Teatra za decu i omladinu, koju je po tekstu Tadeuša Svobođaneka režirao Vladimir Milčin, osvojila je Gran pri devetog Međunarodnog pozorišnog festivala JoakimInetrFest.

Predstava "Naš razred" je osvojila i nagradu za vizuelnost na kragujevačkom JoakimInetrFest.

Nagrada za režiju dodeljena je Snežani Trišić za predstavu "Nosorog", Narodnog pozorišta Kikinda po tekstu Ežena Joneska.

Za najbolju glumicu proglašena je Marina Vodeničar za tumačenje lika Dejzi u predstsavi "Nosorog", dok je njen kolega iz iste predstave Đorđe Marković za ulogu Žana dobio
nagradu za najbolju mušku ulogu.

Specijalnu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru dobila je predstava "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta, a ta predstava je dobila i nagradu publike.

 Na devetom Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFest, pod sloganom "Rat u nama i oko nas", učestvovalo je sedam predstava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Biosne i Hercegovine, Republike Srpske i Makedonije.

 Po oceni selektora, pozorišnog kritičara, Gorana Cvetkovića, kragujevački festival, od ostalih smotri u regioni razlikuje ne samo visoka pozorišna estetika selektovanih predstava, nego, nego pre svega društvena angažovanost i tretiranje aktuelnih političkih problema u čitavom regionu.

 Odluke o nagradama doneo je stručni žiri u kome su bili predsednik, pozorišni kritičar i dramski pisac iz Beograda, Zlatko Paković, reditelj i dramski pisac iz Slovenije Marko Sosič i glumica kragujevačkog Teatra Isidora Rajković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu