Godišnji skup Srpskog arheološkog društva u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U Kragujevcu od  9. do 11. oktobra 2014. održaće se XXXVII godišnji skup i skupština Srpskog arheološkog društva. Domaćin skupa je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Ovih dana Kragujevac je domaćin godišnjeg skupa jednog od najstarijih strukovnih udruženja .

Arheolozi iz Srbije radiće u Kragujevcu po sekcijama koje su posvećene praistorijskoj, klasičnoj i srednjevekovnoj areheologiji, sekcija za paleolit i mezolit i bioarheologiju, a biće održana i sesija posvećena uništavanju arheološke baštine u Srbiji.

Predsednik Srpskog arheološkog društva, dr Dragana Antonović, rekla je da smo tokom proteklih godina bili svedoci aktivnijeg delovanja amaterskih grupa i pojedinaca, koji svojim nestručnim prekopavanjem lokaliteta i nalazišta nanose ogromnu štetu trajnim uništavanjem lokaliteta,u pokušaju prikupljanja što većeg broja vrednih umetničkih dela.

Sve što se tamo iskopa predstavlja naše nacionalno blago i izloženo je u muzejima. Neki to nacionalno blago izvoze zarad lične koristi, čime nanose mnogo veću nematerijalnu štetu jer se ona ne može izraziti u novcu, istakla je dr Dragana Antonović.

Sa ovog skupa u Kragujevcu najavljeno je objavljivanje publikacije jer je obaveza da podignemo glas i edukacijom upozorimo građanstvo na obavezu čuvanja kulturne baštine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu