“Revizor” otvorio IX “Joakimfest” - iKragujevac


Kultura

Izvođenjem predstave “Revizor“, u koprodukciji Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Tuzle, sinoć je u Kragujevcu počeo IX Međunarodni pozorišni festival Joakiminterfest, na kojem će do 14. oktobra biti izvedeno osam predstava iz Srbije i regiona na temu “Rat u nama i oko nas“.

U konkurenciji za nagrade su predstave “Revizor“, u režiji Darija Ferenčina, “Trpele“, Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Bobana Skerlića, “Nora“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Nebojše Bradića, “Nosorog“ Narodnog pozorišta iz Kikinde, u režiji Snežane Trišić, “Susret“ Slovenskog narodnog gledališča uz Nove Gorice, u režiji Primoža Beblera, “Naš razred“ Teatra za deca i mladinci iz Skoplja, u režiji Vladimira Milčina, “Majstor“ u izvodjenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, u režiji Dina Mustafića i “Kabare Nušić“ Pozorišta Timočke krajine Zoran Radmilović, u režiji Jovana Tomića.

Selektor Festivala, pozorišni kritičar Goran Cvetković, opredelio se za temu “Rat u nama i oko nas“ zbog toga što su ratovi glavno obeležje celokupne istorije čovečanstva, od oružanih sukoba do svakodnevnih “malih ratova“ u porodici, na radnom mestu, ulici i kafani, a festivalske predstave trebalo bi da odgonetnu moguće uzroke i sagledaju njegove oblike.

Direktor kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra, Vojo Lučić, kaže da je to jedna univerzalana i uvek aktuelna tema koja podstiče ljude na razmišljanje. To je pre svega tema koja, verujem kod svakog čoveka izaziva znatiželju, ali i potrebu za preispitivanjem uzroka zašto se dešavaju unutrašnji sukobi u čoveku, ali i zbog čega se dešavaju ratovi u spoljnom svetu, rekao je Lučić.

Žiri u sastavu Zlatko Paković, Marko Sosič i Isidora Rajković, dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumu i vizuelnost predstave, a biće dodeljena jedna specijalna nagrada.

Poslednjeg dana festivala, 14. oktobra, igraće se predstava u čast nagrađenih “Kabare Nušić“, Pozorišta iz Timočke Krajine “Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

U okviru pratećeg programa festivala u Galeriji Joakim pred izvođenje prve predstave otvorena je izložba grafika Slobodana Bate Nedeljkovića “Legende i mitovi antičkog teatra“.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu