Knjaževsko-srpski teatar osvojio dve nagrade - iKragujevac


Kultura

Na upravo završenom 50. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Leskovcu, Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca osvojio je nagrade u dve kategorije.

Nagrada za najbolju glumicu Festivala pripala je Katarina Mitrović, a nagradu za muziku dobio je Dragoslav Tanasković.

Na ovom Festivalu Knjaževsko-srpski teatar je učestvovao sa predstavom "Ubiti pticu rugalicu", po tekstu Harpera Lija, u režiji Nebojše Bradića.

U konkurenciji za nagrade takmičilo se osam predstava po izboru selektora Slobodana Obradovića. Stručnom žiriju predsedavala je glumica Đurđija Cvetić.

"Unoseći mladalačku energiju i optimizam u jednu surovu sredinu, Katarina Mitrović je kao Skaut Finč u predstavi 'Ubiti pticu rugalicu' nevinošću, iskrenošću, borbenošću i životnošću uspela da se u velikom ansamblu nametne i opravda svoje mesto. Nagrada je dodeljena jednoglasno", stoji u obrazloženju žirija o nagradi za najbolju glumicu Festivala.

U obrazloženju žirija o dodeli nagrade Dragoslavu Tanaskoviću navodi se da je kompozitor, "koristeći motive tradicionalne muzike američkog juga, jasno definisao mesto radnje, doprineo izraženom scenskom pokretu i omogućio iskazivanje vokalnih kvaliteta glumaca".

"Iznad svega, učestvovao je u pocrtavanju atmosfere i emotivnog stanja likova. Nagrada je dodeljena jednoglasno", naveo je žiri.

U protekle tri godine na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" Knjaževsko-srpski teatar je osvojio pet nagrada, od kojih tri glumačke.

izvor: rts.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu