SKC: Program za period 28.04.- 01.05.2014. - iKragujevac


Kultura

Ponedeljak, 28.april – Kutija šibica u 20:30

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN - Ciklus Amour Toujours

U okviru programa Francuski filmski karavan koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i kompanijom Imlek kao generalnim pokroviteljem ovog programa, kragujevačkoj publici biće premijerno prikazan novi ciklus filmova pod nazivom ’’Amour Toujours’’.

Francuski ljubavni film, koji ima i internacionalni uspeh, je jedan od najvitalnijih žanrova ove velike evropske kinematografije. Ciklus filmova ’’Amour Toujours’’ donosi izbor filmova novije produkcije sa ljubavnom tematikom.

Ovogodišnji Filmski karavan podržan je od kompanije Imlek.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Život od ljubavi i vode (D’amour et d’eau fraîche, FRA, 2010, 90’)
Režija: Izabel Čajka
Igraju: Pio Marme, Anais Demustije, Loran Poatreno

Dvadesettrogodišnja Žili Bataj, visokog obrazovanja, ne želi više da radi beznačajne poslove. Baca se u potragu za pravom karijerom. Uoči jednog od razgovora za posao, upoznaje Bena, koji živi od danas do sutra i živi od sitnih prevara. On joj predlaže da zajedno provedu leto na jugu Francuske. Nakon prvog odbijanja, Žili, u naletu avanturizma, prihvata njegov poziv… „...čaroban film o ljubavi i slobodi, sa predivnim mladim glumcima čija alhemija zrači sa ekrana...“ Le Parisien

Sreda, 30.april – Art galerija u 20:30

Koncert nove muzike Ansambl Studio 6

Studentski kulturni centar u saradnji sa Ansamblom Studio 6 organizuje seriju koncerata koji za cilj imaju promociju nove muzike. Prvi nastup iz koncertne sezone ansambla čini premijerno izvođenje dela savremenih kompozitora...

Ansambl Studio 6 okuplja muzičare iz Beograda, Novog Sada i Karagujevca sa bogatim internacionalnim karijerama na polju savremene i improvizovane muzike. Umetnički cilj ansambla je da redovnim koncertima i edukacijom doprinese promociji novih svetskih tendencija na domaćim prostorima. Ansambl je usmeren ka promovisanju srpske i jugoslovenske muzičke zaostavštine, kao i stvaralaštvu savremenih kompozitora i umetnika.

Ansambl Studio 6 je osnovan 2012.godine. U saradnji sa Trećim programom Radio Beograda, svojim prvim koncertom je pokrenuo seriju nastupa, radijskih i televizijskih prenosa (RTS Digital) Uživo iz Studia 6 Radio Beograda. Uz podršku Fonda za kulturna davanja SOKOJ-a, naručene su i izvedene nove kompozicije za ansambl od međunarodno priznatih domaćih kompozitora Jasne Veličković, Branke Popović, Stevana Kovača Tikmajera i Tamare Basarić u februaru 2013. Ansambl je ostvario blisku i dugorošnu saradnju sa uglednim britanskim kompozitorom Ričardom Beretom, i uz prisustvo kompozitora premijerno je izveo njegovu novu kompoziciju u aprilu 2013. u Beogradu. Ancambl je pozvan na prošlogodišnji BEMUS, na kome je uz veliki odjek javnosti i kritike, izveo scensku kompoziciju jednog od vodećih nemačkih kompozitora Hajnera Gebelsa Songs of njars I have seen. Ansambl je nastupio na zatvaranju festivala Tribina kompozitora u novembru, kao i u Novom Sadu, gde je tokom jeseni realizovan program Mladi kompozitori Vojvodine, u saradnji sa još jednim perspektivnim britanskim kompozitorom Dejvidom Fenesijem.

Cilj Ansambla Studio6 je da kreativno utiče na dijalog između slušanja, izvođenja i stvaranja u umetničkim praksama danas. Ovaj neobični, modularni i dinamični sastav, posvećen je negovanju zvučnog prostora na razmeđi akustike i elektronike, određenosti i slučaja, notnog zapisa i performativne odluke. Muzički krug Ansambla Studio6 izvešće: Milana Zarić, harfa, Nenad Marković, truba , Karolina Beter, blok flauta, Vladimir Blagojević, harmonika i Svetlana Maraš, elektronika. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu