Program za period: 02.12.-08.12.2013. - iKragujevac


Kultura

Ponedeljak, 02.decembar – Art galerija u 22:00
Džez veče

Ponedeljak, 02.decembar – Leskovac
Učešće predstave -“Lari Tompson - tragedija jedne mladosti”- Akademskog pozorišta SKC-a-
FAPOR – FESTIVAL AMATERSKE POZORIŠNE REŽIJE 

U predstavi igraju: Nina Nedeljković Stevanović, Ranko Krstić, Kostadin Stojadinov, Dragana Perović, Jana Mijailović, Marko Radojević, Dragoljub Dimitrijević, Stefan Pavlović.
Leskovački kulturni centar u okviru Dramskog programa organizuje prvi Festival amaterske pozorišne režije – FAPOR, u periodu od 2-6. decembra 2013. godine. Program će biti realizovan na osnovu projekta Dramskog programa Leskovačkog kulturnog centra, koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Dramski program Leskovačkog kulturnog centra, kao program sa najdužom tradicijom u ovoj ustanovi, pokrenuo je ovu manifestaciju sa ciljem da predstavi pozorišne amatere publici, kako reditelje tako i glumce, afirmiše njih i njihov rad i podstakne međusobno kreativno nadmetanje u idejama.

Utorak, 03.decembar – Beograd
Predstavljanje knjiga iz edicije "Novo stablo"
U okviru predložene književne večeri u Ustanovi kulture „Palilula“ bile bi predstavljene knjige Damira Nedića „Nešto si zaboravio“ (SKC, Kragujevac, „Novo stablo“, 2012), Olivere Marković „Bez pozdrava“ (SKC, Kragujevac, „Novo stablo“, 2013) a uz te knjige, predstavili bismo još par autora čije su knjige u pripremi. Ustanova kulture "Palilula", sreda, 3. decembar, 19 sati.
Predstavljanje knjiga bi započelo uvodnom rečju urednika Nenada Glišića a potom bi sami autori čitali svoje pesme, uz eventualan razgovor o poeziji posle čitanja.
Savet za književnost već godinu dana održava književni program preko multimedijalnih sadržaja i povezujući književnost sa drugim umeznostima, likovnim i muzičkim. Sva izdanja se promovišu i preko bima, uz stručnu obradu članova saveta: mr Rastko Jevtović, Voja Milin, dipl. filolog - master Marina Đenadić.
Edicija „Novo stablo“ Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, pokrenuta je dvehiljaditih godina. Ideja edicije je da podrži autore koji su, makar delom svog autorskog bića, vezani za SKC, bez obzira na njihove godine ili stepen afirmisanosti. U ovoj ediciji su objavljivali članovi Književne radionice SKC, kao i autori koji su već objavili neku od svojih knjiga u SKC-u ili ljudi koji su kao kritičari, predstavljači i recenzenti učestvovali u nekom od naših izdanja.
Edicija „Novo stablo“ nema unapred zadati izdavački plan, niti strogo utvrđenu likovnost, jer objedinjuje više oblika književnog stvaralaštva, ali zalazi i u sociologiju i druge humanističke nauke. Zato se format knjige uvek formira u odnosu na sadržaj, a ne obratno – da se sadržaj uklapa u već zadati format.
Nepretenciozna, fleksibilna, ali ipak, sa jasnim standardima, ova edicija gradi svoju reputaciju zajedno sa autorima u koje veruje.

Četvrtak, 05. decembar – Sala PMF-a u 20:00
Udruženje građana Vido u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom organizuje novo veče stendap komedije i to premijerno u Kragujevcu sa jednim od najtraženijih komičara na Balkanu Nenadom Danilovićem, poznatijim kao Neša Bridžis. Događaj se održava u četvrtak 05.12.2013. od 20 časova u sali PMF-a a pored Neše Bridžisa nastupiće i lokalni stendap amateri koji su već uspešno zagazili u vode stendap komedije.

Jedan od najpoznatijih komičara u regionu, Nenad Danilović, član je organizacije Standup.rs i do sada je imao više od 500 nastupa u klubovima, pozorištima i kulturnim centrima širom regiona. Internet publici je poznat po hitu "Hej Riki Martine" koji je nastao jednog dana kada je Neša kod sebe slučajno imao kameru... Stend ap komedijom bavi se, po sopstvenom priznanju, od kad se rodio. Sve što mu se u međuvremenu dešavalo - podstanarski problemi kod gazde Kineza, facijalna paraliza zbog stalnog osmehivanja u uniformi radnika McDonalds-a i mnoge druge avanture - jedva čeka da podeli sa publikom. Autor je i izvođač moderne šansone "Kamičak i bjela roljetna".

Cena ulaznice je 250 dinara. Od ponedeljka karte će biti u prodaji u Lokalnoj kancelariji za mlade u ulici Save Kovačevića 5, svakog radnog dana do 15 časova i na dan izvođenja na ulazu od 19:00 po istoj ceni od 250 din. Ukoliko želite da telefonom rezervišete karte to možete uraditi na broj 0668203131 (Brankica) i u tom slučaju karte preuzeti istog dana. Zbog velikog interesovanja preporučujemo da obezbedite svoje mesto na vreme. Sav prihod od ulaznica je donacija za organizaciju Internet konferencije u Kragujevcu IT Open 2014.

Četvrtak, 05. decembar – Art galerija u 20:00
Koncert- Libercuatro
Projekat TangOpera ansambla Libercuatro nastao je iz ideje muzičara da širi auditorijum zainteresuju za tango. Njihova muzika je koloritna fuzija tradicionalnog tanga, elemenata džeza i klasične muzike s naglaskom na barok.
Libercuatro je kamerni tango ansambl iz Beograda, osnovan oktobra 2011. godine, a članovi ansambla su profesionalni muzičari, višestruko nagrađivani iz oblasti solističkog i kamernog muziciranja. Umetnički projekat TangOpera ansambla Libercuatro nastao je iz ideje muzičara da širi auditorijum zainteresuju za tango muziku i ovu specifičnu kulturu koja je oktobra 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturnog nasleđa, a koja na našim prostorima tek krede u širu popularizaciju. Posebno mesto u projektu svakako zauzimaju kompozicije Astora Pantaleona Piazzolle s obzirom da je njegovo viđenje tanga – Tango nuevo, unelo u muziku svojevrsnu revoluciju. Kompozicije u tango nuevo stilu su atraktivne zbog svoje različitosti od tradicionalnog tanga usled dodavanja elemenata džeza, proširenih harmonija, disonanci i složenog kontrapunkta. Muzička ideja ansambla Libercuatro je predstavljanje i popularizovanje Pjacoline fuzije tanga s ovim širokim rasponom drugih prepoznatljivih zapadnih muzičkih elemenata. Ansambl neformalnim pristupom koncertnom izvođenju stiže do srca svakog pojedinca u publici, svaki nastup ima i edukativni karakter, a kuriozitet je izvođenje tango klasika iz remek–dela svetske kinematografije. Muzika Libercuatra je koloritna fuzija tradicionalnog tanga sa elementima džeza, klasične muzike, baroknog stila i teatra. Na koncertnom repertoaru nalaze se poznate kompozicije Astora Pjacole, Alberta Ginastere, Angela Vilolda, Karlosa Gardela, Gerarda Rodrigeza, kao i odlomci iz tango operite Maria de Buenos Aires. Celovečernjim koncertom ansambla aprila 2013. godine svečano je otvorena internacionalna manifestacija XII Internacionalni Festival Muzičke škole Petar Stojanović. Kvartet održava redovnu koncertnu aktivnost u Beogradu u renomiranim koncertnim prostorima: Muzička galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Velika sala Zadužbine Ilije M. Kolarca, velika sala Doma kulture Studentski grad, Scena Mata Milošević FDU, svečana sala Studentskog Kulturnog Centra, sala Narodne biblioteke Srbije.

Ksenija Ristić - pijanistkinja i pisac aranžmana za kvartet Libercuatro
Teuta Asllani - koloraturni sopran
Uroš Kovandžić - violina
Vladimir Perić - harmonika

Petak, 06. decembar – Art galerija u 22:00
Koncert- Funktastic Coalition
Funktastic Coalition je nastao početkom 2012.god. Trombonista iz Novog Sada, Nemanja Zlatarev
okupio je muzičare na sličnoj "frekvenciji", zavidnog iskustva i veštine u različitim žanrovima i sastavima. Ovaj instrumentalni sastav svoju autorsku muziku bazira na fanki, fusion, pop, džez i latino muzici.

Nemanja Zlatarev - Trombon
Vladimir Stojković - Bubnjevi
Marko Labat - Klavijatura
Dejan Zec – Bas gitara
Gavrilo Nikolić - Gitara

Subota, 07. decembar – Novi Sad
Učešće predstave -“Lari Tompson - tragedija jedne mladosti “ Akademskog pozorišta SKC-a-
na XVI FESTIVALU AKADEMSKIH POZORIŠTA SRBIJE u Novom Sadu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu