Program: "Noć pozorišta" - iKragujevac


Kultura

Kao što smo ranije najavili, Kragujevac će se u subotu pridružiti manifestaciji „Noć pozorišta“, koja će biti priređena u nekoliko ustanova kulture u gradu – Pozorištu za decu, Domu omladine, Narodnom muzeju i Knjaževsko-srpskom teatru, a ulaz na većinu programa biće besplatan.

Kragujevačka „Noć pozorišta“, zapravo, počeće još večeras, u 19 sati, kada će u okviru ove manifestacije, u galeriji Narodnog muzeja biti otvorena izložba „Pozorišni plakat 1947-1968. godine“. Autori izložbe i pratećeg kataloga, istoričari Miroslav Banović i Bojana Topalović, prikazaće javnosti fotografije i arhivsku građu iz zaostavštine Svete Vasiljevića, poznatog kragujevačkog glumca. U pratećem delu izložbe biće postavljeni pozorišni kostimi i rekviziti u vlasništvu Knjaževsko-srpskog teatra, kao i skice za scenografiju iz zaostavštine Save Baračkova, dugogodišnjeg scenografa kragujevačkog pozorišta.

Program u „Noći pozorišta“, u subotu počinje još tokom dana, u 12 sati, kada će u Pozorištu za decu biti izvedena predstava „Uspavana lepotica“. Ulaznica za decu i odrasle koštaće 100 dinara.

U Domu omladine, u 17 časova, na repertoaru će biti predstava „Garavi sokak“.

Program u kragujevačkom pozorištu počeće u 17 sati, na Sceni „Ljuba Tadić“, gde će profesor Alojz Ujes održati predavanje povodom 200. godišnjice od izvođenja prve svetovne i građanske predstave na srpskom jeziku u organizaciji i režiji Joakima Vuijića.

Za 20 časova, na sceni „Joakim Vujić“, zakazano je izvođenje predstave „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“.

Takođe, u 20 sati, na sceni „Slavica Slaja Urošević“ u Domu omladine, glumci Dramskog studija izvešće „Pobesnelog princa“.

„Noć pozorišta“ u Srbiji održava se u okviru međunarodnog projekta „European theatre night“, koji je pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti.

Pored Hrvatske i Srbije, realizuje se u Belgiji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Austriji. U Srbiji će u večerašnjoj „Noći pozorišta“ učestvovati 18 gradova i opština, 40 institucija kulture i šest obrazovnih ustanova, koje će otvoriti svoja vrata za publiku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu