SKC: Program za period 18.11.-24.11.2013. - iKragujevac


Kultura

Ponedeljak, 18.novembar – Kutija šibica u 20:30
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN - Ciklus Novi francuski film

U okviru programa Francuski filmski karavan koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i kompanijom Imlek kao generalnim pokroviteljem ovog programa, kragujevačkoj publici biće premijerno prikazan novi ciklus filmova pod nazivom Novi francuski film. Premijerni izbor francuskih filmova novije produkcije, približiće kragujevačkoj publici nove tendencije najvažnije evropske kinematografije.

Ovogodišnji Filmski karavan podržan je od kompanije Imlek.
Filmovi će biti prikazani u Kutiji Šibica SKC-a svakog ponedeljka tokom novembra u terminu od 20:30.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Jednog jutra (2011, 91’)
Režija: Žan-Mark Mutu
Igraju: Žan-Pjer Darusen, Valeri Drevil, Gzavije Bovoa
Jednog jutra Pol Vertre, uspešan bankar, voljeni muž i odgovoran otac dolazi na svoje radno mesto sa pištoljem, ubija dvojicu svojih šefova i zabarikadira se u svoju kancelariju. Dok policija pokušava da dođe do njega pratimo šta ga je dovelo do tog strašnog čina... „Ledena, gotovo hirurška analiza slučaja sa izvanrednim glumcima...“ (Le Figaro).

Ponedeljak, 18.novembar – Art galerija u 22:00

Džez veče

Utorak, 19. novembar – Galerija SKC-a u 20:00

Izložba - 12 SOBA - Tatjana Kojić Šehić
Prošlost, pak, ne umire i, nesumnjivo, kako kolektivna, tako i individualna, predstavlja istinski bitnu komponentu ljudskog bića, koje, svesno ili nesvesno, odlučuje na koji način želi da se prema istoj ophodi. Kada u životu pojedinca obitava poput vodilje, ukazujući na put ka ostvarenju, koje, zapravo, pripada budućnosti, tada se stvara umetnost življenja, a u ovom konkretnom slučaju i sama umetnost.

Dopuštajući posmatraču da na poseban način, čak i neposredno – dodirom, zaviri u jedan mali, ali, istovremeno, ključan deo njene prošlosti, period studiranja u Veneciji, Tatjana Kojić Čehić uzdiže umetničko delo, inače, često, samo po sebi, sa obeležjem svedočanstva, na jedan poetičniji nivo – formu otvorenog intimnog dnevnika, koji u sebi objedinuje svu njenu suptilnost i snagu.
Umetnica svoja sećanja o ličnim prostorima, koje je, shodno situaciji, u pomenutom periodu često menjala, nadograđuje razmišljanjima velikih književnika i umetnika, kao i svojih prijatelja, o istom motivu, podstičući nas na razmišljanje o pojmu doma i promene, u ovom slučaju neraskidivo povezanih. Šta, zapravo, čini dom? Na koji način ga oblikujemo, a na koji način on oblikuje nas?

Milica Krstonošić, dipl. istoričar umetnosti

Tatjana Kojić Čehić je rođena u Beogradu 1984. Od 2004–2009 studira u Veneciji, a od 2009–2011 u Rimu. Trenutno živi i radi u Beogradu. Njen umetnički opus obuhvata korišćenje različitih medija: video umetnost, video instalacije, grafika, crtež, kolaž. Diplomirala je na Accademia di Belle Arti u Veneciji u klasi prof. E. Comencini i prof. A. Grazzi, zatim je zarvšila master iz Grafike na Accademia di Belle Arti u Rimu u klasi prof. M. Arduini.

Utorak, 19. novembar – Art kafe galerija u 20:30

Tribina - "Slobodni od stresa i nezdrave napetosti "
Studentski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom za mlade i omladinskom organizacijom Relay organizuju tribinu za mlade na temu "Slobodni od stresa i nezdrave napetosti " na kojoj će govoriti primarijus doktor Petar Borović koji radi u Ministrastvu zdravlja i institutu Batut, inače angažovan za borbu protiv bolesti zavisnosti na republičkom nivou.

Sreda, 20. novembar – Art kafe galerija u 20:00

Tribina – Etika i politika – Tomislav Novaković
Da li je polaritet etike i politike danas toliko veliki da se ima pravo poricati svaka veza između njih?

Danas je polaritet etike i politike toliko veliki da se skoro poriče svaka veza između njih. …. To sve veće približavanje etike politici ovoj i te kako pogoduje, jer ne mora da se drži čvrste moralne norme niti bilo da kome polaže račune, osim prvostepenom interesu…. Taj neobavezujući stav da se politika ne mora upravljati čvrstim moralnim principima nego samo konkretnim interesom, skoro da znači da joj se radi pune operativnosti (“cilj opravdava sredstvo“) unapred dozvoljava da bude nemoralna i da nikom ne polaže račune. Svakako da ne bi trebalo da bude tako. Zar političari, koji su izabrani u zakonodavnu ili izvršnu vlast, nisu preuzeli obavezu da donose zakone i vode računa da se isti sprovode, odnosno da politiku što više približe etici, a ne da se od nje još više odvoje? Šta daje koordinate pravnih, socijalnih i ekonomskih dogovora i ugovora, ako ne etika? U arhitektonici međuljudskih odnosa statika u temelju države je etika, zakoni stubovi svih institucija, dok je dinamika praktična sposobnost politike. …Svrha politike ne sastoji se samo u tome da praktičnom sposobnošću razvije dinamiku ekonomije, nauke, obrazovanja, nego da zakonima koje donosi i sprovodi usavrši socijalne odnose, ojača i statiku države, etiku…

Četvrtak, 21. novembar – Art galerija u 20:00

Predstavljanje knjige - Trči Lilit, zapinju demoni
"Trči Lilit, zapinju demoni" je zbirka priča Bojana Krivokapića, za čiji je rukopis dobio nagradu "Đura Đukanov" koju dodeljuje Narodna biblioteka "Jovan Popović". Čestim izmenama narativnih perspektiva i lingvističkih obrazaca, Krivokapić uspeva da konkretizuje savremene dileme p ostjugosolovenskih prostora...
Bojan Krivokapić je rođen 1985. godine. Aktivističko i umetničko iskustvo sticao u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo i Međunarodnom festivalu Aktuelne muzike Interzone. Završio Komparativnu književnost u Novom Sadu. Poezijom i kratkom prozom zastupljen u više antologija i književnih časopisa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Dobitnik prve nagrade za prozu Ulaznica (Zrenjanin, 2011). Bio u najužem izboru za književnu nagradu Lapis Histriae (Umag, 2012).

Dobitnik nagrade “Đura Đukanov” za 2012. godinu za prozni rukopis “Trči Lilit, zapinju demoni” (Kikinda, 2012).

Dobitnik Književne nagrade "Mak Dizdar" za 2013. godinu za prvu neobjavljenu knjigu poezije "Žoharov let" (Stolac, 2013).

Dramski uobličio tekst za monodramu "Haljina za ringišpil", produkcija: Ogledalo - Centar za inicijative u kulturi (Novi Sad, 2012).
Izučava(o) Studije roda, pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.

Učestvovao na ljubljanskom Festivalu Mlade Rime, na zagrebačkom Festivalu aktivističke poezije Art Attack, beogradskim Aprilskim susretima, i na književnim susretima Šumski pjesnici u Grožnjanu (Istra), Međunarodnom festivalu kratke priče Kikinda-Short (2013) i dr.

Jedan je od urednika knjige “Radovi u Kući - tekstovi sa Radionice kreativnog pisanja” (Novi Sad, 2012), kao i Zbornika poezije i kratke proze “PitchWise” (Sarajevo, 2012). Recenzent je knjiga “Utišani glasovi - nezavisna pozorišna i performerska feministička scena u Novom Sadu od 1989. do 1999.” Ivane Inđin, monografije Art klinike “Eutanazija: 2009 - 2011”, kao i muzičkog albuma “On Eastern Way” Borisa Kovača i Davida Yengibariana.
Angažovan u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu, kao urednik književnog programa i voditelj Radionice kreativnog pisanja.

Objavio:

"Trči Lilit, zapinju demoni" - kratka proza (Narodna biblioteka Jovan Popović, Kikinda, 2013)

U štampi:

"Bezdomnost" - pesma (Knjižuljak, Beograd, 2013)

U pripremi:

"Žoharov let" - gemišt poezija (Slovo Gorčina, Stolac, 2014). 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu